3 °C

Евросубсидии по мярката „Преструктуриране и конверсия на винени лозя”

От 6 февруари до 19 февруари 2008 г., в Разплащателната агенция ще се приемат проекти по мярката „Преструктуриране и конверсия на винени лозя" за кампания 2007-2008 г. Това съобщи министърът на земеделието и продоволствието Нихат Кабил на пресконференция в МЗП. В пресконференцията участваха зам.-министър инж. Димитър Пейчев, изпълнителният директор на ДФ „Земеделие" доц. д-р. инж. Димитър Тадаръков, главният секретар на Националната лозаро-винарската камара Лили Стоилова и председателят на Сдружението на производителите на спиртни напитки Бранимир Ботев.
Приемът на документи ще се извърши в централно управление на Разплащателната агенция, за да се скъсят в максимална степен сроковете за обработка на документите и да се подпишат договори с кандидатите. Около 450 милиона евро средно се разпределят ежегодно между държавите-членки на ЕС по тази мярка, а договорената сума за кампания 2007-2008г. за страната ни е 18 044 087 евро за 2 403 хектара.


Всяка година Европейската комисията отпуска предварително разпределени средства за всяка страна винопроизводителка, посочи министър Кабил. България до 30 юни 2008 г. трябва да представи своята Оперативна програма за сектора, която трябва да бъде одобрена от ЕК. Предвидената безвъздмездна финансова помощ, заложена стъпаловидно до 2015 г. възлиза на 166 млн. евро, подчерта министър Кабил. Оперативна програма ще бъде изготвена съвместно с лозарския и винарския бранш.


Целта на преструктурирането на лозята е да се повиши конкурентноспособността чрез замяната на по-ниско качествени винени сортове лозя с по-конкурентни винени сортове и да се въведат нови по-съвременни техники на управление на лозята. Всеки производител сам избира подходящата мярка за преструктуриране и по този начин се грижи за оптимално адаптиране на производството към пазарните условия, към които се стреми неговото стопанство като преструктурирането може да включва една или повече от една мярка, подчерта министър Кабил.


Минималният размер на лозарския имот в лозарското стопанство, който ще бъде преструктуриран е 1 декар. Предвиждаме да се въведе възможност за авансово плащане на цялата субсидия по проекта срещу представяне на 120 % банкова гаранция, посочи министър Кабил. По мярката „Преструктуриране и конверсия на винени лозя" са предвидени дванадесет дейности, за които са определени пределни цени, посочи изпълнителният директор на ДФ „Земеделие" доц. д-р. инж. Димитър Тадаръков. Те са :


1.Промяна на местонахождението на лозята, с пределна цена от 53 664 лв., без включен ДДС. Максималната субсидия за ха е 40 248 лв.


2.Смяна на сорта чрез присаждане – пределната цена 35 747 лв./ха, без включен ДДС. Максималната субсидия за ха е 26 810 лв.


3.Презасаждане със смяна на сорта - пределна цена 53 664 лв., без включен ДДС. Максимална субсидия за ха е 40 248 лв.


4.Презасаждане без смяна на сорта при увеличаване броя на лозите в хектар - пределна цена 53 664 лв. .Максимална субсидия за ха е 40 248 лв.


5.Презасаждане без смяна на сорта при смяна на формировката със смяна на подпорната конструкция - пределна цена 53 664 лв., без включен ДДС. .Максимална субсидия за ха е 40 248 лв.


6.Увеличаване броя на лозите в хектар – пределна цена 35 579 лв./ха. Максимална субсидия за ха е 26 684 лв.


7.Смяна на формировка със смяна на подпорна конструкция - пределна цена 19 345 лв./ха.Максималната субсидия за ха е 14 508 лв.


8.Изграждане на съоръжения за защита от щети нанасяни от диви от диви животни" - пределна цена на хектар е 7 840 лв. Максималната субсидия за ха е 5 880 лв.


9.„Изграждане на противоерозионни съоръжения" – пределна цена 10 730 лв. на хектар. Максимална субсидия за ха е 8 047 лв.


10.„Изграждане на хидромелиоративни съоръжения" пределна цена 6 787 лв. на хектар. .Максимална субсидия е 5 090 лв. на хектар. При стръмни пресечени терени с разнообразна топография с наклон по-голям или равен на 5° е допустимо максимално завишение на цената и съответно на инвестицията с до 25% за цялото съоръжение.


11.„За изграждане на тераси" - пределна цена в размер на 42 250 лв. при наклон до 3° включително, без ДДС. Субсидията е 31 687 лв., което е 75 % от пределната цена. - пределна цена в размер на 44 900 лв. на хектар при наклон над 3° до 6° включително, без ДДС и субсидия от 33 675 лв., което е 75 % от пределната цена. - пределна цена в размер на 47 500 лв. на хектар при наклон над 6°, без ДДС и субсидия от 35 625 лв., което е 75 % от пределната цена.


12.„За реконструкция на съществуващи тераси" - Пределна цена в размер на 21 125 лв. на хектар при наклон до 3° включително, без ДДС и субсидия от 15 843лв., което е 75 % от пределната цена. ПРеделна цена в размер на 22 450 лв. на хектар при наклон над 3° до 6° включително, без ДДС и субсидия от 16 837лв., което е 75 % от пределната цена.- Пределна цена в размер на 23 750 лв. на хектар при наклон над 6°, без ДДС и субсидия от 17 812лв., което е 75 % от пределната цена.Председателят на Сдружението на производителите на спиртни напитки Бранимир Ботев подчерта, че държавните институции в лицето на МЗП и ДФ „Земеделие", перфектно са си свършили работата по мярката за „Преструктуриране и конверсия на винени лозя". Главният секретар на Националната лозаро-винарската камара Лили Стоилова също благодари на държавните институции и подчерта, че мярката е за подпомагане на конкурентоспособността на българските лозари, които произвеждат и предават суровината си за преработка. По тази мярка няма да се подпомагат собственици на лозя с приключил жизнен цикъл.
Източник: dfz.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 18.02.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Ще вложите повече старание в работата си, взаимоотношенията ще ви подтикнат към размисъл и за други предстоящи събития. Здравословни неразположения и хронични страдания са измежду препятствията пред вас днес, но ще имате сили да ги преодолеете. Финансови сделки и удовлетворяващи ви споразумения.
18 фев 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Професионални срещи или други делови начинания ще заемат голяма част от времето ви днес. С участието си в съвместен проект с колеги ще дадете простор на творческата си мисъл и активни действия. Други ще се включат в подготовка на мероприятие от обществен характер.
18 фев 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Чудесно е, че сте ентусиазирани, но не действайте импулсивно, особено когато става дума за средства. Очакваните парични приходи няма да закъснеят и тревогите ви са неоснователни. Добра идея е да заделяте малко за непредвидени случаи. Въпреки, че съдбата е благосклонна към вас и няма да ви липсват в очертаващите се месеци.
18 фев 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Активността ви днес ще се прояви в различни изяви. Служебни ангажименти, в къщи, сред партньори или на път, ще се справите с всичко, което стои пред вас, като цел, намирайки оригиналните решения за изпълнение на задачите си. Семейството ще ви подкрепи и заедно ще се вълнувате от успехите си.
18 фев 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще вземете решения, които ще се окажат важни за бъдещите ви действия. Развитията са на етап, който ще продължи, в зависимост от това, на кое ще дадете предпочитание. Като разумни хора, преди да пристъпите към конкретни действия, ще си дадете сметка за плюсовете и минусите, за да избегнете загубите.
18 фев 2020

Хороскоп за Дева

Дева
В никакъв случай не се поддавайте на провокации днес, не позволявайте чужди недобри намерения да ви отклонят от поетата посока. Отнасяте се към близките си с разбиране и готовност да им помогнете, ако имат нужда, и те ви отвръщат със същото.
18 фев 2020

Хороскоп за Везни

Везни
С повече ще се зарадвате, ако намерите най-прекия път към сърцето на човек, който не ви е безразличен. Може да бъде и колега. Работете в екип и дайте воля на желанието си всички да бъдат добре. Важно е, защото ще повишите тонуса и ще подобрите атмосферата, като я направите ведра и градивна.
18 фев 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Вашата роля днес се състои в това да създавате баланс там, където е необходимо. Независимо дали става дума за емоции или професионални стремежи, вие сте тези които са в състояние да неутрализират излишните енергии. Възможно е вечерта да сте твърде уморени за забавления, затова прекарайте времето си сред спокойна обстановка далеч от шумни места.
18 фев 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Днес не действайте прибързано, особено ако се касае за делови решения. Наложителни са промени в плановете ви, тъй като се нагърбвате с изпълнението на прекалено много неща. Не се колебайте да посветите вечерта си на приятни занимания, които ще ви отморят. Роднините ще се отзоват на вашите нужди и с готовност ще ви подкрепят.
18 фев 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Заложете на индивидуалните начинания днес и можете да разчитате на впечатляващи успехи. Работата в екип не би ви спорила и би ограничила сериозно възможността ви за бързи и находчиви действия. Нервите ви ще бъдат подложени на изпитание от ваш близък и като че ли най-доброто решение е да не взимате присърце проблемите му и да го оставите сам да поеме отговорност.
18 фев 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днес попадате на възможност, която наистина не е за изпускане. Опитвате се да привлечете някого на своя страна, но това няма да се окаже нужно – той сам ще ви потърси съвсем скоро. Близък приятел ще има нужда от съвета ви относно нещо, което ви е добре познато. Опитайте се да му бъдете максимално полезни. Подобрявате отношенията си с любимия човек.
18 фев 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Забелязвате много неща, които сте пренебрегвали до този момент. Постарайте се да се споразумеете с човек от обкръжението си за нещо, което касае и двама ви. Ще успеете само, ако подходите търпеливо и имате достатъчно желание за компромис. Бъдете внимателни с интимния си партньор. Директността ви може да го нарани.
18 фев 2020
Последни новини