Екипажът на "Атлантис" пристигна на космодрума Кейп Канаверал

Екипажът на совалката "Атлантис" пристигна на космодрума Кейп Канаверал в щата Флорида, където ще бъде завършена финалната подготовка за старта, предвиден за 7 февруари, съобщи за РИА "Новости" дежурният представител на космическия център "Кенеди" на НАСА в Кейп Канаверал.

Според представителя на НАСА стартът на совалката "Атлантис" е предвиден за четвъртък в 14.40 местно време. Пристигането на екипажа бе излъчено в ефира на телевизионния канал на НАСА.

В края на миналия месец бе съобщено, че НАСА може да отложи предвиденото за 7 февруари изстрелване на совалката "Атлантис" към Международната космическа станция /МКС/. Причината бяха проблеми в охладителната система. Според специалистите обаче те вече не съществуват и астронавтите могат спокойно да полетят към МКС.

"Ние сме много доволни от състоянието на совалката, доволни сме, че установихме причините за повредата и ги отстранихме" - каза командирът на "Атлантис" Стив Фрик.

От своя страна астронавтът на Европейската космическа агенция Ханс Шлегел, който влиза в състава на екипажа, отбеляза, че полетът на "Атлантис" до МКС е много важен. С него на станцията ще бъде доставен и монтиран европейският научен модул "Колумб". БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини