Конференцията в Ялта пренарежда света

На 4 февруари 1945 г. в съветския черноморски курорт Ялта се събират лидерите на антихитлериската коалиция, за да начертаят новия световен ред след разгрома на хитлеристка Германия. Срещата на тримата големи - Йосиф Сталин, Франклин Делано Рузвелт и Уинстън Чърчил, е продължение на конференциите в Казабланка и Техеран и прелюдия към тази в Потсдам.

Официално на нея са взети няколко решения. Приета е Декларация за свободна Европа, позволяваща провеждането на демократични избори във всички освободени територии, и е договорено провеждане през април на конференция в Сан Франциско за създаването на нова международна организация - ООН.

Съюзниците решават Германия да бъде разделена на окупационни зони и да бъде напълно разоръжена като "предпоставка за бъдещ мир и сигурност". Германия освен това трябва да плати огромни репарации под формата на изземане на националното богаство, годишна доставка на стоки за определен период и принудителен труд. Американците и руснаците се съгласявят на по 22 млрд. долара репарации, а британците отказват да фиксират сума. Въпросът за военните престъпления е оставен отворен.

Тримата големи договарят още Полша да се сдобие с "широко демократично временно правителство", което да проведе "свободни избори колкото се може по-скоро", а в Югославия по силата на вече сключеното споразумение Тито-Шубашич да бъдат слети роялисткото и комунистическото правителства. Руснаците се ангажират да започнат война с Япония до три месеца след капитулацията на Германия, в замяна на което да получат остров Сахалин и Курилите.

Неофициално в Ялта е договорено разделението на Европа на съветска и западна сфера на влияние и още преди края на Втората световна война започва изграждането на "желязната завеса" между Изтока и Запада.
Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини