Мецосопрано № 1 в света - за първи път с бг оркестър на европейска сцена


С невероятен успех премина европейското турне на Веселина Кацарова и симфоничният оркестър на БНР (bnr.bg) под диригентството на Росен Миланов.

Мецосопрано № 1 обра овациите на европейската публика в едни от най-престижните зали на Испания, Германия и Холандия.

В програмата бяха включени арии от опери на Глук, Росини и Бизе, а като бис - емблематичната за всеки българин "Я кажи ми, облаче ле бяло", в специален аранжимент на Красимир Кюркчийски.

Възходът на Кацарова започва през 1990 г., когато легендарният Херберт фон Караян я харесва и я кани за участие в Залцбургския фестивал (salzburgfestival.at). Следват повече от 15 години с изяви в най-престижните зали по света.

Сега, в апогея на международната си кариера, Веселина за първи път се появява на европейска сцена с български оркестър и това е именно Симфоничният оркестър на БНР.

"За мен беше извънредно преживяване да музицирам с български състав, мечтая за това от 1989 г., когато напуснах България, каза оперната прима пред БНР.

Симфоничният оркестър беше блестящо подготвен, а музикантите - изключително мотовирани. Росен Миланов е изключителен, много фин човек. Чувствах се невероятно добре и за мен беше гордост, че всички бяхме българи на сцената."

Турнето започна на 20 януари с концерт на една от най-добрите музикални сцени в Европа - зала "Херкулес", в Двореца на баварските крале в Мюнхен. Препълнената зала изпраща гостите с аплодисменти на крака.

"Музикалните критици много харесаха оркестъра. Росен Миланов беше подготвил всичко и представянето беше на ниво, неотличимо от това на тукашните оркестри, добавя Веселина Кацарова.

А в Мюнхен публиката е извънредно критична. Радиооркестърът имаше наистина изключителен успех."

Второто не по-малко успешно представяне е на 22 януари във Валядолид, Испания, а третото - в Концертхаус, Дортмунд (konzerthaus-dortmund.de), където билетите били изкупени ден преди събитието.

Превъзходните критики след изявата на българите в Мюнхен подготвили Дортмундската публика за истински музикален празник, каза пред БНР д-р Ян Бьокер, ръководител на отдела "Връзки с обществеността" на Дортмундската концертна зала.

Очакванията били оправдани - публиката отказала да си тръгне след три биса, а "Рурски вести", един от най-влиятелните вестници в региона, пише:

"Сърцето ти се разкъсва когато Веселина Кацарова пее ... за нещастната любов на Орфей или пък жарко се потапя в болката на Танкред от рицарската драма на Росини.

Симфоничният оркестър на БНР под диригентството на темпераментния Росен Миланов беше много повече от блестящ съпровождащ ансамбъл - един превъзходен концертен състав, който изпълни музиката на Росини деликатно и с много италианска галантност, а увертюрата на Глук беше така главозамайваща, както и "Танцът на фуриите".

Европейското турне завършва на 27 януари в Концертгебау (concertgebouw.nl), Амстердам - изключително престижна музикална сцена, на която стъпват само най-добрите оркестри.

Това е и една от трите зали с най-добра акустика в света, заедно с Музикферайн (www.musikverein.at) във Виена и залата на Бостънската филхармония (bostonphil.org).

Последният концерт от турнето е истински триумф. Възторжената публика става на крака още в края на първата част.

Българската публика също има какво да очаква: "Говорихме с Росен Миланов да направим концерт в България, споделя Веселина. Ще бъда много щастлива, ако мога да дойда в родината си."

Източник: netinfo.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини