Най-после: Пускат "Държавен вестник" свободно в интернет

След колебания, които продължиха години, най-после Народното събрание реши целият текст на "Държавен вестник" (dv.parliament.bg) да се публикува в интернет.

От 1 юли т.г. ще отпадне монополът на платените бази данни с българското законодателство. Официалното издание ще поддържа сайт със свободен и безплатен достъп, предвиждат промени в Закона за "Държавен вестник".

"Няма логика да има безплатен достъп на български до Официалния вестник на ЕС, а за българския "Държавен вестник" да няма такава възможност", коментира депутатът от ОДС Мартин Димитров.

В годишния доклад на "Програма достъп до информация" през 2007 г. България беше посочена като единствената държава в ЕС, чието официалното издание не е достъпно в мрежата.

Вестникът ще бъде публикуван в електронния си вариант в деня, когато излиза и печатното му издание - вторник и петък. То ще се разпространява чрез абонамент и ръчна продажба, както и досега. Потребителите онлайн ще спестят 8 лв. за месец и 96 лв. за година.

От средата на тази годината редакцията ще публикува изцяло текстовете на новите укази, закони и наредби. Ще се публикува и пълното съдържание на неофициалния раздел, където са заповедите на шефовете на ведомствата, конкурсите на университети и научни звена, обявите на съдилищата и фирмените съобщения.

Ако случайно има несъответствия между варианта на хартия и в интернет, правно значение ще има текстът на печатното издание.

Редакцията на "Държавен вестник" ще има входящ регистър на съпроводителните писма с искане за обнародване. Регистърът ще бъде публичен, а редът за воденето му ще се определя от председателя на парламента.

Ако нормативен акт или известие, които трябва да бъдат обнародвани преди датата на действието, за което се отнасят, не бъдат публикувани навреме, се предвижда органът, чийто акт се предлага за обнародване, да не плаща повторно такса.

С по-ранна промяна в закона редакцията на "Държавен вестник" беше задължена да публикува в сайта си само съдържанието на изданието, но не и самите текстове на нормативните актове.

Сега в сайта в пълен вид са достъпни само обявленията за обществени поръчки и концесиите. При тях промяната е към утежняване на режима. Доскоро те се публикуваха на сайта безплатно, но от началото на годината има такса от 20 лв.

"Държавен вестник" е официално печатно и интернет издание на Република България. Издава се от Народното събрание и има официален и неофициален раздел. За първи път е излязъл на 28 юли 1879 г. От 1950 до 1962 г. е бил издаван под името "Известия на Президиума на Народното събрание".

В официалния раздел се обнародват актовете, приети от Народното събрание, нормативните документи на Министерския съвет, международните договори на Република България и др. подобни.

В неофициалния раздел се обнародват административни актове на министри и на ръководители на държавни и общински органи, обявления и съобщения на министерства, други ведомства, академии, висши училища и научни институти, общини, призовки на съдилища, съдебни решения, покани за свикване на събрания и други известия.

Издаването на "Държавен вестник" е уредено със специален закон, като редакцията е подчинена на Народното събрание. "Държавен вестник" се издава в редовни броеве всеки вторник и петък от седмицата.


Източник: netinfo.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини