Такса в хотелите спасява културните паметници във Франция

Френското правителство обмисля възможността да се въведе такса в луксозните хотели, за да може със събраните средства да се финансира реставрацията на културните паметници в страната, заяви френският министър на културата г-жа Кристин Албанел, цитирана от Франс прес.

"За да осигурим пари за поддържане и реставрация на културните паметници, трябва да открием допълнителни източници на средства към бюджета. Две евро е половината от цената на газирана напитка от минибара в хотели, където нощувката струва 180-220 и повече евро, а тази такса ще е достатъчна, за да се съберат 50 милиона евро", допълни г-жа Албанел.

Близо 70 на сто от клиентите в тези хотели са чужденци, чиито посещения често са свързани с културното наследство на Франция, бе заявила преди време тя пред в. "Фигаро".

В края на миналата седмица доклад за състоянието на културните паметници в страната бе представен в парламента. В него се казва, че за финансиране на поддръжката и реставрацията им са нужни средно 400 милиона евро годишно.

Броят на паметниците, които са в окаяно състояние или застрашени, е нараснал от 32 на сто през 2002 г. на 41 на сто през 2007 г., сочи докладът. Сред сградите, които се нуждаят от значими реставрационни работи, е катедралата в Бове в северната част на Франция. БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини