Грешки, които допускат жените при търсене на работа

Жените недооценяват достиженията си в по-голяма степен, в сравнение с мъжете, те са по-малко уверени в собствените си способности и по-рядко предприемат рисковани стъпки.
В този материал предлагаме да се запознаете с някои от грешките, които пречат на жените в търсенето на нова работа.



1. Жените недооценяват себе си
Много често жените вдигат летвата пред себе си твърде високо, дори на недостижима височина, което често води до разочарование и загуба на вяра в себе си. Затова е необходимо да се поставят достижими цели, които да укрепват увереността ни в самите нас.



2. Жените не поставят акцента върху опита си в работата, знанията и уменията си
Много жени са склонни просто да изброяват предишните си местоработи, но много рядко пишат за безценния опит и знанията, които са придобили именно на предишното работно място. Мъжете, обратно, задължително наблягат на достойнствата си, на знанията и уменията и непременно добавят дори повече към това, което са добили като опит. Затова жените просто трябва да хвалят себе си в резюмето, а не само да посочват предишните си длъжности и организации, в които са работили.



3. Жените често казват: "Никога няма да успея да направя това", вместо: "Ще се справя с това" или: "Ще усвоя това"
Жените подценяват способностите си бързо да усвояват новото. Като пример: мъжете никога не казват на потенциален клиент, че никога не са изпълнявали подобен проект. При такива случаи те отговарят: "Можем да го направим". Ето, именно това "можем да го направим", понякога е много по-важно от действителния опит. Затова жените просто трябва да придобият тази мъжка черта.



4. Жените не винаги молят познатите си за помощ в търсене на нова работа
По принцип жените имат природен талант да се обръщат към кого ли не. Например, сигурно знаете как жените се обръщат за помощ, когато са се заблудили или не знаят какво да направят, докато мъжете упорито ще търсят посоката или решението сами и няма да попитат околните. Същевременно, когато става въпрос за търсене на работа, жените по някаква причина забравят за таланта си "да разпитват" и се опитват сами да намерят работа, докато мъжете в тази ситуация ще сеобърнат за помощ към всичките си познати и дори към такива, които не са им близки. Жените се притесняват да помолят познатите, колегите, приятелите си за помощ в търсенето на работа и вършат грешка – при това голяма.



5. Жените се притесняват да обсъждат въпроси, касаещи заплатата, социалния пакет и условията на труд.
Безспорно, работодателите в повечето случаи заплащат на новите служители по-ниска (т.нар. "стартова") заплата. Не правете грешката, обаче, да не уточните колко ще продължи "старта". В края на разговора винаги трябва да задавате подобни въпроси, ако работодателят сам не ги повдигне.



6. Жените са склонни да смятат, че "домакиня" - това не е работа.
Много жени-домакини считат, че след като работят в къщи, нямат никакви професионални навици. Въпреки че всъщност те великолепно се справят с разпределянето на семейния бюджет, разрешават конфликти, възпитават деца. И това съвсем не е всичко.



7. Жените чакат, докато им позвънят, вместо да вземат инициативата в свои ръце
Жените винаги чакат работодателят да им звънне, вместо сами да проявят инициатива. Запомнете: В някои случаи е уместно вие да се обадите – така ще разберат, че наистина ви вълнува перспективата да работите в тази компания. Просто звъннете и попитайте какво решение е взел работодателят. Ако разглеждането на кандидатурите още не е приключило, се осведомете кога следва да позвъните пак. Не чакайте докато те ви се обадят.



8. Опитайте се да изглеждате като незаменим човек по време на интервюто
Понякога на интервю работодателят се опитва да изясни какво не бихте искала да вършите. Не бива да се оплитате – кажете, че сте способна да се справите с много задачи, но изяснете каква работа всъщност очаквате. Ако кажете, че можете да правите всичко, бъдете сигурна, че ще ви дадат работа, която съвсем не сте искала за себе си.



9. В случай на отказ жените не се опитват да разберат защо не са одобрени
Често след интервю, жените очакват отговор от работодателя. Ако не последва последва такъв, след известно време става ясно от само себе си, че са им отказали работата. Повечето жени, освен че се притесняват да позвънят и да попитат какво става, никога не биха се опитали да разберат защо са им отказали. Най-добре, обаче, е да позвъните и да изясните ситуацията. Нищо не губите, напротив – може да научите повече за себе си, за пропуските си, което ще ви помогне да се справите по-добре следващия път.



Източник: tia.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини