Саудитски принц предлага Израел да стане арабска държава

Един от членовете на саудитското кралско семейство, бивш посланик на страната в САЩ и Великобритания - принц Турки ал-Фейсал, предложи "ново виждане" на арабско-израелските отношения и контакти в замяна на изтеглянето на Израел от окупираните арабски територии.

В интервю за агенция Ройтерс принцът помоли да се предаде следното съобщение към народа на Израел:
"Арабският свят премина Рубикон и вече не е враждебен по отношение на Израел. Арабите протягат на Израел ръка за мир и ние очакваме, че Израел ще поеме протегната ръка и двете страни - и арабският свят, и Израел - ще спечелят от това".

Електронното издание МИГнюз припомня, че през 2002 година Арабската лига прие предложението на Саудитска Арабия за сключване на мир с Израел, ако страната се изтегли до границите от 1967 година.
Израел тогава не прие саудитския план, опасявайки се, че изтеглянето от Голанските възвишения в Сирия ще нанесе непоправими вреди на сигурността на страната.
В последствие Израел още повече се отдалечи от тази инициатива, заради втората интифада в палестинските територии.

Принц Турки, който между другото доскоро оглавяваше и разузнаването на Саудитска Арабия, рисува розова картина на бъдещия разцвет на Близкия Изток:
"Само си представете какви изгоди ще донесе интеграцията на Израел в арабското географско единство. Хората от целия арабски свят ще започнат да посещават Израел, а израелците - всички арабски страни. И ние ще започнем да мислим за израелците като за арабски евреи, а не просто като жители на враждебна държава".
Източник: novjivot

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини