България скандално отрязана от 4 космически експеримента на ЕС

След като бяхме одобрени и си извоювахме правото да участваме в 4 от общо 12-те експеримента на европейската космическа програма SURE по модула Колумбус (Европейския модул на Международната Орбитална станция), преди часове съобщиха, че са ни отрязали, защото държавата не е платила необходимите 100 000 евро - незначителна част от разходите по тези експерименти. Това съобщи координаторът на SURE за България и секретар на междуведомствената комисия за космически изследвания към МС ст.н.с. Лъчезар Филипов.


Имахме редкия шанс да участваме в новите космически експеримента на ЕС и ЕКА /Европейската Космическа Агенция/, но го загубихме, тъй като последният срок за плащане на сумата, което беше известно поне от една година на нашите власти, беше 1 януари 2008 г. Това е жалко и в същото време странно, след като правителството точно преди година с постановление направи космическите изследвания свой приоритет пред ЕС, коментира ст.н.с. Филипов.


България е единствената страна в ЕС, която не е член на нейната програма за космически наблюдения и на ЕКА. Позорно е - когато започваме да преговаряме с ЕКА за нашето асоциирано членство, ние проваляме техни проекти, заяви Филипов. Как България ще гарантира необходимата вноска за членство в ЕКА от 1 200 000 евро, когато се скри и не плати 12 пъти по-малка сума?


Според Филипов, който е и заместник-директор на Института за космически изследвания към БАН, членството в ЕКА e от изключителна важност за страната, тъй като членовете на програмата могат да получават спътникова информация от целия ЕС - за наводнения,пожари и други природни катаклизми.


В момента България купува такава информация чрез трети лица. Когато станем нормални европейци, тогава Космосът ще бъде достъпен и за нас, заяви още Филипов.
Източник: dnesplus

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини