Енергоспестяващите крушки могат да навредят на здравето

Енергоспестяващите крушки, които все по-често се използват като алтернатива на традиционните осветителни тела, са вредни за здравето, смятат британски дерматолози.


Според Британската асоциация на кожните специалисти, от крушките от ново поколение могат да пострадат най-вече хората с повишена светлинна чувствителност на кожата, тъй като флуоресцентните крушки излъчват по-интензивна светлина.
Използването на енергоспестяващи крушки според британските специалисти може да изостри кожните заболявания и дори да доведе до рак на кожата.
Също така това може да предизвика появата на мигрена и виене на свят при хората, страдащи от епилепсия.


Тревогите на специалистите са свързани с новата енергоспестяваща програма, предложена от британското правителство, според която към 2011 г. напълно ще се прекрати използването на високо енергийни лампи и ще се премине изцяло към употребата на флуоресцентни.


"Хората с фоточувствителност на кожата трябва да използват крушки, които не задълбочават проблемите на тяхното състояние. Те често се намират в закрити помещения, защото просто не могат да пребивават дълго време под естествената слънчева светлина", заяви доктор Колин Холдър (Colin Holder), президент на Британската асоциация на дерматолозите, цитиран от вестник Daily Mail.
Източник: zdrave.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини