Говорим двойно по-евтино с GSM

Близо 2 пъти по-евтино ще се таксуват обажданията от домашния към мобилните телефони. Това предвижда решение на Комисията за регулиране на съобщенията, обсъдено с операторите. Те се задължават да свалят драстично цените за разговорите от стационарни към мобилни мрежи.


Това ще стане на 4 стъпки, които да се реализират до 1 юли 2009 г. В края на периода намалението ще бъде поне 41,1%, гласи решението на регулатора.


Първата редукция на цените влиза в сила още от началото на следващия месец. В момента цените на едро (между операторите) за минута са 38,1 ст. в натоварен трафик и 36,6 ст. в ненатоварен. Крайните клиенти обаче плащат 55 ст. в пиковите часове и 47 ст. в почивните дни и през нощта. Според решението на КРС от 1 февруари цените на едро трябва да паднат на 35 ст. за натоварен трафик и 32 ст. за ненатоварен. Намалението е около 8 на сто в стойностите на едро, но не е ясно дали ще е толкова и за крайните клиенти. Простата сметка показва, че при реципрочно намаление и на крайните цени едно обаждане трябва да стане 50-51 ст. на минута.
Операторите вчера не бяха уведомени официално за решенето на КРС след проведените с тях консултации. Ще се съобразим с комисията, най-важно е това да се отрази на крайния потребител, коментираха от "М-Тел". Ще следваме стъпките за намаляване на цените, заявиха и от "ГлоБул". Още при първата смяна на т. нар. билинг период ще въведем новите тарифи, обещаха и от БТК.
От 1 юли 2009 г. цените на едро трябва да са 25 и 19 ст. на минута съответно за силния и слабия трафик, предвижда решението на КРС. Възможно е операторите да проявят инициатива за по-сериозни намаления, обявиха от регулатора.
Източник: big.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини