Започва ли рецесия в САЩ?

Американската икономика е на път да изпадне в рецесия, като според някои икономисти, тя вече е факт. След изключително слабите данни за пазара на труда през декември, много анализатори започнаха да дават доста негативни прогнози, за икономическата стабилност на САЩ, коментира Bloomberg.

Нивото на безработица се е повишило до 5.0% през декември, което е най-високата му стойност за последните две години. Този показател е с цели 0.6 процентни пункта по-високо от мартенското ниво на 4.4%, което пък беше най-ниската му стойност от края на 2001 г.

"От 1949 г., безработицата никога не се е покачвала толкова бързо, без икономиката да е в рецесия", коментира американски анализатор работещ за Bear Stearns в Ню Йорк. "Вече сме нащрек за първите удари на рецесията", продължава той.

Преди последните икономически проблеми от март 2001 г., процентът на безработни се увеличи само с 0.4 процентни пункта, според данните на министерството по труда. Процентът обаче, почти не се е покачил преди кризата от 1990-91 г., което е една от причините, икономистите да смятат нивото на безработица за закъсняващ показател.

Националното бюро за икономически изследвания на САЩ, органът който трябва да съобщи кога е започнала една рецесия и кога е настъпил нейния край, сподели кои са най-важните показатели, които се наблюдават в момента. Търси се по-сериозно понижение в ръста на БВП, новите работни места, производството, продажбите и доходите/разходите на домакинствата.

Петъчните данни за разкритите нови работни места през декември в САЩ, бяха "изключително незадоволителни", коментира щатски анализатор. "Все още много хора изключват възможността от икономическа рецесия в страната, но аз не бих бил толкова сигурен, особено след последните данни", продължава той.

Следващият икономически индикатор, който трябва да даде сигнал за това на къде се е запътила американска икономика, е индексът на потребителските разходи. Както е известно, именно тези разходи, сформират около две-трети от икономическия растеж в страната. През ноември, този индекс беше доста силен, въпреки че цената на бензина вече беше прескочила $3 за галон, а стойността на имотите продължаваше да пада.

Докладът за силата на американското потребление, ще излезе на 15 януари, с което ще получим последния силен сигнал, за това какво се случва с икономиката в момента и дали е време да обявим началото на рецесията.

"Ситуацията никак не е добра", коментира анализатор от Bank of Tokyo-Mitsubishi в Ню Йорк. "Притеснявам се най-вече от бързото покачване на безработицата, тъй като всеки път когато тя нарасне така бързо, значи вече сме в рецесия. Все пак обаче, предпочитам да не съм аз този, който ще каже когатя е започнала", завършва той.

Източник: money.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини