Вероятността от сблъсък на астероид с Марс е нараснала

Вероятността от сблъсък на гигантски астероид с планетата Марс на 30 януари е нараснала до 1 към 25, съобщиха от Центъра за изучаване на близките до Земята небесни тела към Лабораторията за реактивни двигатели на НАСА в Пасадена, предаде ИТАР-ТАСС.

Астероидът, наречен 2007 WD5, бе открит през ноември миналата година. По размер той е като Тунгуския, паднал в Сибир през 1908 г. Той е освободил енергия колкото 15-мегатонна ядрена бомба и е унищожил 60 млн. дървета.

Учените, проследяващи астероида, отначало оцениха вероятността от сблъсък на 1 към 350. Анализирайки данните обаче, те първо увеличиха шансовете на 1 към 75, а сега на 1 към 25.

Скоростта на 2007 WD5 е около 45 000 км/час. Астероидът не представлява заплаха за Земята, твърдят специалистите от Пасадена. Ако обаче падне на Червената планета, ще образува кратер с диаметър до 1,5 км на север от мястото, където извършва изследванията си марсоходът "Опортюнити". Управлението му също се осъществява от Лабораторията за реактивни двигатели на НАСА в Пасадена.

През 1994 г. фрагменти от кометата "Шумейкър-Леви 9" се разбиха в Юпитер и предизвикаха серия от огнени топки от газ в пространството. Астероиден удар в друга планета астрономите още не са наблюдавали. БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини