Студенти представят „Троянки” на Еврипид на кърджалийска сцена,участва и наш талант

Кърджалийката Габриела Гавраилова ще участва в спектакъла „Троянки” на Еврипид,който ще се постави на кърджалийска сцена на 19 май от 18,30 часа в Дома на културата.Младият талант е от известна кърджалийска фамилия.

 Постановката е поредното творческо предизвикателство на Университетски театър при Нов български университет, проект и реализация на проф. Ева Волицер,съобщи за Кърджали бг вести Габриела Гавраилова.

     Епическата трагедия на Еврипид „Троянки“ е връх в творчеството на великия драматург. И днес пиесата звучи съвременно и поразява с  поетиката, силата и яркостта на характерите, мащабът на конфликтите, идеите и посланията. Да се реализира представление с високо поетичен текст е завладяваща цел. Общочовешките ценности  и философия на трагедията привличат енергията и чувствителността на младите актьори, които се впускат с творческа смелост, емоция  и интелект в реализацията на спектакъла, следвайки мислите на Еврипид: “Да се наричаш свободен човек е най- голямото богатство. Силата на духа е за предпочитане пред красотата на сълзите“.  

 Спектакълът  е предизвикателство за младите актьори свързано с умението и способността им да работят с класически текст, емоционално наситен и същевременно високо поетичен. Значително постижение на проф. Ева Волицер с младите актьори е работата върху поетиката и ритъма на текста, извличането на смисъла, създаването на атмосфера наситена с драматизъм и експресия. Впечатляващи са мощните характери на женските образи, както и яркото присъствие на Хора. Спектакълът е обагрен от трагичното, но събужда съчувствие и емпатия. Прекрасната хореография и пластика, естетически издържаните костюми, умението на младите артисти да пеят и танцуват създават празничност на представлението. Още в античността  празниците са свързани с представяне на  поетическите трагедии в поетическите състезания. Една от целите на екипа е привличането на млада публика към  ценностите на значимите поетически текстове и автори. Спектакълът „Троянки“ съчетава поетическа реч, пластика, вокални изпълнения, хорова реч, танци. Представлението  е емоционално  и силно въздействащо с експресията си.  В класическата си рамка  „Троянки“ звучи изключително съвременно.

Режисьор : Ева Волицер

Художник на костюмите: Яна Дворецка

Хореография: Таня Соколова

Пластика: Иван Недялков

Сценограф: Ирина Магдалинчева

Фотограф: Цветан Игнатовски

Участват: Силвестър  Инджелиев, Габриела Гавраилова, Соня Хоанг,  Воймира Дичева, Румяна Великова, Деля Харалампиева, Александрина Янкова, Снежанка Асенова, Йорданка Петрова, Койя Чехларова,  Виктор Андреев, Виторио  Йорданов и малкият Теодор Генов.

Кърджали бг вести

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини