Балони с цветовете на българския трикольор полетяха на събора в „Девесилите”

    Народните представители от ДПС инж. Ердинч Хайрула и Салиха Емин и областният лидер на ДПС инж. Изет Шабан уважиха традиционния събор „Девесилите”, посветен на 9-ти май- Ден на победата над хитлерофашизма и Ден на Европа.

    Проявата вече години наред събира стотици хора в местността „Паметника”, намираща се между крумовградските села Малък Девесил, Голям Девесил и Крумовград.

    Гости на събора бяха още председателят на общинския съвет в Крумовград Метин Байрамали, зам.-кметът на община Крумовград Неждие Акиф,. Тук бе и Ани Иванова, председател на Областния съвет на ветераните от войните.

    Депутатът инж. Ердинч Хайрула поздрави сърдечно всички присъстващи. В приветствието си той акцентира върху свободата, като изконна ценност, за която постоянно трябва да се борим. Той пожела на всички да живеят щастливо в един мирен свят.

    В своето слово зам.-кметът на Крумовград Неждие Акиф подчерта, че на 9-ти май в сърцата на хората се обединяват два знаменателни момента от историята на континента – победата над фашизма, родена в обединени усилия и дълбока изстрадана и стремежа за просперитет и мир.

    „Крумовград и региона заемат своето важно място в пантеона на българската бойна слава. От състава на най-елитните формирования на 10-та пехотна родопска дивизия, по бойните полета загиват 88 бойци, 44 от които са от този регион”, каза Ани Иванова, председател на Областния съвет на ветераните от войните.

    Присъстващите с едноминутно мълчание на колене почетоха паметта на загиналите във Втората световна война.

    По повод 71 години от победата над хитлерофашизма и Деня на Европа деца от мажоретния състав към ОДК-Крумовград пуснаха в небето 71 бели, зелени и червени балона.

    В богатата фолклорна програма на събора участваха дамска вокална група „Ахрида” към Областния съвет на ветераните от войните, фолклорен ансамбъл „Изворче” към читалище „Хр.Ботев 1914” от Крумовград с ръководители Росица Дибекова и Митко Карамфилов, женска група за автентичен фолклор към читалище „Народни будители” от Аврен с ръководител Бургучиева, фолклорна група „Зорница” към читалище „Обединение” – Кърджали, фолклорна група от село Малък Девесил.

    Пред паметника на падналите бойци и офицери под знамето на 10-та  пехотна родопска дивизия в Отечествената война бяха положени венци и цветя.

    Организатори на събора бяха община Крумовград със съдействието на кметствата в Малък Девесил, Голям Девесил, Девесилово и Девесилица.

    Гюнер ШЮКРИ

    Източник: kardjali.bgvesti.net

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини