Исмаилов: ГЕРБ се поддадоха на натиск и направиха реверанс към националистите

Над част от промените в изборния кодекс трябва да се наложи вето, защото ограничават права. Това каза пред БНТ Корман Ислмаилов, председател на партията "Свобода и достойнство" от състава на Реформаторския блок.

Според него задължителното гласуване и наложените ограничения за вота на българите извън ЕС са сред спорните текстове.

"Президентът има политическа чувствителност и смятам, че ще наложи вето", каза Исмаилов.

По думите му ГЕРБ са се поддали на агресивното политическо говорене в парламента и са направили реверанс към националистите. Конюнктурни интереси на големите партии доведоха до кърпене на стария изборен кодекс, след като първоначалното намерение беше да се въведе единствено електронното гласуване, каза депутатът.

По-големите партии се опитват да притиснат по-малките, но това не се случва, коментира Исмаилов.

"Проблемите на демокрацията трябва да се решават с повече демокрация", отбеляза лидерът на "Свобода и достойнство". Добрите резултати зависят от натрупания опит според него.

Ограниченията са насочени най-вече срещу българските граждани, които гласуват в Турция, независимо за коя партия, посочи Корман Исмаилов. Там избирателите се организират добре и обичайно има резултат.

ДПС вече е в следваща фаза - ще се свива около твърдото си ядро, прогнозира за партията, от която се отдели Исмаилов. Според него събитията от последните месеци ще имат ефект и върху избирателите в България.

"Вече има ясна турска политика срещу ДПС и това ще има ефект", каза той.

Забраната за Ахмед Доган да посещава Турция е много тежък шамар и ясен сигнал за избирателите, смята Корман Исмаилов. По думите му "нещата са доведени близо до дъното на политически допустимото".

Източник: actualno.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини