Ерай Шакир участва в кръгла маса за работата на ученическите съвети

    В кръгла маса под надслов „Работещият ученически съвет – гарант за училищна демокрация“ взе участие заместник-председателят на Ученическия парламент при СОУ „Петко Рачов Славейков“ Ерай Шакир. Събитието се организира за втора поредна година от Съюза на учениците в България. Десетокласникът от най-голямото кърджалийско училище получи одобрение за участие след попълване на онлайн анкета, в която доказа, че е наясно с проблемите на ученическото самоуправление и може да допринесе за успешната работа на кръглата маса. За поканата  допринесе и изключителният авторитет на представляваната от него ученическа институция като първа по рода си в страната, съществуваща вече почти 20 години.

    По предварително обявената програма кръглата маса трябваше да се състои в Народното събрание, но фактически се проведе в Центъра за подготовка на ученици за олимпиади – София. Официално обявената причина за промяната е, че не всички участници са пълнолетни. 49 ученици от различни градове на страната се включиха в обсъждането на Декларацията за правата на учениците. Представителите от Кърджали бяха Ерай Шакир от СОУ „П. Р. Славейков“ и Стефан Михалев от ГПЧЕ „Христо Ботев“. Проявата протече в три панела - „Ученическото представителство в училищната система – права и отговорности“, „Механизъм за повишаване на ученическото участие в разнообразни форми на гражданска активност“ и „Проблеми и предизвикателства пред ученическата общност при получаване на образование в училищна среда. Възможни действия и решения за тяхното преодоляване“. След всеки панел участниците обобщаваха резултатите от приключилата дискусия и ги включваха в декларация за повишаване на ученическото участие и чуваемостта на ученическия глас в процесите на взимане на решения.

    В края на кръглата маса така получилата се декларация бе представена, приета от всички участници и предадена лично на заместник-министъра на образованието Диян Стаматов в самата сграда на МОН.

    Като заместник-председател на Ученическия парламент при СОУ „П. Р. Славейков“ Ерай преценява работата на кръглата маса като смислена, но се надява да получи отзвук в институциите, отговорни за училищното образование. Очаквали с нетърпение предварително обявената среща с министър Меглена Кунева, която поради непредвидени обстоятелства не се е състояла. Надява се залегналите в декларацията пунктове да бъдат взети под внимание от отговорните органи като глас на учениците в България.

    Миналата година в първата среща от такъв характер участие взеха сегашният председател на УП Стиляна Аврамова и сегашният отговорник за връзки с институциите на младите славейковци Мая Йоргова.

    Източник: kardjali.bgvesti.net

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини