Десетокласници представят открит урок за евреите

    Учениците от 10б клас на СОУ „Петко Рачов Славейков“ представиха открит урок по история на тема „Евреите: плач, страдание, жажда за живот“. Инициативата е на преподавателя Димитър Димов, подета с ентусиазъм от десетокласниците. В рамките на учебното съдържание за 10 клас учителят решава да подходи нетрадиционно и да остави на самите ученици да подготвят и изнесат този урок. Желание за това изразяват Николета Димитрова, Елица Атанасова и Пламена Симова.

    Момичетата използват многобройни източници на информация и се подготвят старателно по темата. В първата презентация Елица представи разработката „Страданието на евреите“ от Библията през времето на римската и вавилонската власт, когато са били роби и храмовете им са били изгаряни. Във втората презентация Николета говори за преследването на евреите от хитлеристкия режим, за концентрационните лагери, газовите камери и медицинските експерименти. Обобщи периода на Холокоста с думите „Ако трябва да запазим минута мълчание за всяка жертва, ще трябва да мълчим  11 години“, показа фрапиращи снимки и наблегна на цифрата 6 милиона избити евреи. В третата презентация Пламена провокира публиката към разсъждения, представяйки силата и мъдростта на евреите чрез техните поговорки. Например „Не е толкова добре с пари, колкото е зле без тях“ или „Ако един проблем може да бъде разрешен с пари, това не е проблем, а разход“.

    Презентациите започваха и завършваха с въпроси към останалите ученици, които също активно участваха в открития урок.  На поканата на десетокласниците се отзоваха по-големите им съученици от 11б клас заедно с г-жа Милка Белева, както и представители от журналистическия клуб на СОУ „П. Р. Славейков“. След урока всички присъстващи си тръгнаха с обогатени познания за страданието, плача и жаждата за живот на евреите. Както и с гордост, че в България този народ е намерил закрила въпреки тогавашното политическо положение.

    Най-зорко от публиката следи преминаването на часа г-н Димитър Димов, който е и вдъхновителят на този нестандартен урок. Самият той през лятото на 2014 години посети Йерусалим и има най-преки впечатления за евреите.  Резюмира открития урок с думите: „Историята провокира, че е е нужно да обичаме евреите, но няма защо и да ги мразим. Нека се замислим за тяхната участ!“

    Източник: kardjali.bgvesti.net

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини