Кърджали отбелязва Деня на Земята

На 22 април, за 15-ти пореден път Кърджали ще отбележи Световния ден на Земята. Тази година темата на Международния Ден на Земята е „Дърветата на планетата Земя. Нека ги посадим.”, като целта е да се увеличи броят на посадените дървета в света.
По традиция мероприятията в областния град стартират в началото на месеца и преминат под надслов „Кърджали - чист и красив”, обясни инж. Анжела Василева, главен експерт в отдел „Опазване на околната среда” в общинска администрация Кърджали. Програмата на Община Кърджали посветена на Деня на земята се изпълнява в партньорство с "Клинър" ООД, гр. Кърджали "Озеленяване, чистота и благоустройство" ЕООД,гр. Кърджали, ЗЗД "Грийн партнърс" гр. София, Регионална Дирекция по горите - Кърджали, Държавно Горско стопанство - Кърджали, Обединен Детски Комплекс - Кърджали, ПГЕЕ "Капитан Петко Войвода" - гр. Кърджали и др. В нея се включва и фирма Теклас.
До 24 април тече инициативата на община Кърджали посветена на Деня на земята „Да почистим около домовете и междублоковите пространства и нерегламентираните сметища в близост до града”, като от общинска администрация се ангажират с извозването на отпадъците след предварителна заявка.
На 21 април от 13.00 ч. в ОДК за поредна година ще се проведе Ученическа конференция за добри екологични практики ”Земята - наш дом”. Организатори на проявата са Община Кърджали, ПГЕЕ „Капитан Петко войвода” и ОДК. Ще бъдат представени 15 презентации и изложба на предмети от рециклирани материали. 
Съпътстващи прояви на конференцията ще бъдат фотографска изложба и прожекция на филм, предоставени от фондация „По-диви Родопи”. Фотографската изложба „Дивият свят на Източните Родопи” ще бъде експонирана в двора на ОДК. Американският документален филм „Тарпан – една древна рисунка оживява” ще бъде представен в зала 1 на ОДК в часовете – 11.00, 12.00 и 15.30 ч. Филмът проследява възкръсването на изчезналия див европейски кон – от пещерните рисунки до дивата природа на Източните Родопи, където малко стадо модерни тарпани, преоткрива древните си диви корени.
На 21 във фоайето на община Кърджали ще бъде експонирана и изложба на деца от детските градини, включваща творби изработени от отпадъчни материали, която е под надслов „Земята е моят дом”. 
Празникът на земята в Кърджали ще се проведе на 22 април от 10,30 до театъра. В него са включени велопоход, майсторско управление на велосипед, представяне на екологични постери, празник на цветята и концерт.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини