Овчаров: Ровим най-богатия квартал на Мисионис

В Мисионис тази година ще продължим работата около болярския квартал, който е изключително богат, разширяването му и свързването му с цитаделата на крепостта. Така туристите ще могат да се разхождат стотици метри по улиците на древния град. Това каза археологът проф. Николай Овчаров. По думите му вече е осигурено финансиране, за да продължат разкопките на античния и средновековен град край Търговище. „Кметството ще отпусне до 50 000 лева. Очаквам средства и от спонсори”, добави професорът, цитиран от „Телеграф”. 

Той съобщи още, че тази година ще започнат разкопките и в южното предградие на Перперикон, което обещава да бъде не по-малко интересно, отколкото акропола, който трябва да бъде завършен. „Скалният град с неговите стотици хиляди посетители ще продължава да се развива. Имаме милион и половина лева по норвежката програма, които ще дойдат именно през това лято и са предназначени само за консервация и реставрация. В момента пускаме и нов пътеводител за Перперикон. С него хората ще могат да се движат и без екскурзовод”, добави проф. Николай Овчаров. 

Що се отнася до разкопките на Урвич, той посочи, че те отново ще бъдат финансирани от софийската община с нейни собствени средства. „Вече искаме да излезем извън манастира на Паисий Хилендарски и да започнем разкопки около средновековните укрепления от 14-и век, от времето на цар Иван Шишман. Те се намират на няколко метра от манастира. 

Имахме една много важна идея, която може би тази година ще се провали заради празни обещания от страна на община Кирково в Източните Родопи. Става дума за един манастир в района на общината между Кърджали и Златоград, за който се предполага, че е бил последното място, където е бил нашият патриарх Евтимий, т.е. мястото, където е бил заточен. Първоначално общината каза, че ще ни финансира, после се отдръпна. Даже обявихме официално, че там ще започнат разкопки, но много вероятно е те да се провалят. Все пак, ако общината преосмисли своята позиция, може да направим ако не разкопки, то поне някакви обхождания на обекта. 

Източник: http://www.blitz.bg/

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини