Мощен взрив ще разтърси Кърджали на 20 април

Два от трите комина на площадката на Оловно-цинковия комбинат (ОЦК) ще бъдат взривени на 20 април – сряда. С това ще се даде и реален старт на строителството на новия модерен Цинков завод. Един от двата комина, който е висок 120 метра, попада в списъка на най-високите в България. Най-висок в страната е коминът на „Аурубис България“ в Пирдоп - 325,4 метра.

Другият от кърджалийските комини, който ще бъде съборен, е висок 90 метра.
Мартин Бранков, финансов директор на „Хармони 2012“ потвърди за предстоящите взривни работи.

Строителството на Оловно-цинковия завод в Кърджали започва на 11 май 1953 г. в Кърджали. Построен и оборудван по проект на съветската фирма "Гипроцвет - мет", заводът полага началото на цветната металургия в България.

Отливането на първото блокче цинк е на 5 септември 1955 г. Година по-късно, на 10 декември, е произведено първото сурово олово. През 1957 г. започва извличането на сребро и злато под формата на метал "доре". Година по-късно - през май 1958 г. са добити първите килограми бисмут с чистота над 90 процента.

Средното годишно производство на олово в ОЦК е било 36 000 тона, като в една година производството достига 42 000 тона. В Кърджали се произвеждаха всички видове оловно-антимонови сплави, което никъде в България не се правеше. В най-добрите времена на ОЦК, в предприятието са работели 2 000 души.

Проблемите на комбината започват след 1989 година. През 1991 г. заводът се преобразува в "Оловно-цинков комплекс" ЕООД с държавно имущество. През 1998 г. се учредява Работническо мениджърско дружество /РМД/, което включва над 880 работници и носи името "ОЦК - 98"АД. 

Всеки един от хората участва с акции, а идеята е дружеството да бъде част от голямото дружество ОЦК, с цел приватизация. Петдесет и седем процента от Оловно-цинковия комплекс биват продадени на "ОЦК - 98" АД и 5 процента на "Кърджали инвест" АД. Впоследствие "Кърджали инвест" и кипърската компания "Л.З. метал трейдинг лимитед" изкупуват основната част от акциите в ОЦК. 

По-късно комплексът става част от дружеството "Интертръст". Валентин Захариев заводът бива продаден от СИбанк, като непосредствено преди покупко-продажбата банката изкупува принудително акциите на Работническо мениджърското дружество.

Със собственика на ОЦК - Валентин Захариев нещата в завода се променят. За инвестиции и намерения само се говори. Първата и може би единствена по-сериозна инвестиция е изграждането на електролитен цех. През 2007 г. от дружеството афишират намерение за строителство на цех за цинк за близо 70 млн. евро и за започване на ново оловно производство за близо 30 млн.евро. Вместо реализация, спира производството на олово на 18 април 2011 г. 

Пломбирани са двете командни помещения на цех "Агломерация" на оловния завод. Тогава настъпиха и поетапни съкращения. Започна още по-голямо забавяне на и без това ненавременно изплащаните заплати. През 2013-та година бяха съкратени и последните работници от дружеството, изпаднало в несъстоятелност.

Новият собственик на комбината „Хармони 2012“ се ангажира да рестартира производството.

Източник: http://www.marica.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини