ВАС осъди бивши синдици на КТБ

Тричленен състав на ВАС осъди бившите синдици на КТБ Лазар Илиев и Росен Ангелчев и отхвърли като неоснователна жалбата им срещу решение на КФН. Решението, от лятото на 2015 година, което задължаваше синдиците да представят одитиран отчет на КТБ за 2014 година, предаде БНР. 

От гражданското сдружение "Ние, гражданите" припомнят, че синдиците са отказали да представят отчет, позовавайки се на неправомерни разпореждания на Централната банка. 

Решението подлежи на обжалване пред петчленен състав на ВАС.

В края на миналата година имаше промени в състава на синдиците на КТБ. Новите лица са Кристи Маринова и Ангел Донов, които встъпиха на мястото на Росен Ангелчев. Лазар Илиев бе отстранен в началото на 2016 г. . 

Още през юли 2015 г. КФН задължи синдиците на КТБ да предоставят отчета и доклада, като наложи и принудителна административна мярка. Така фалиралият трезор имаше 30 дни от получаване на решението за прилагане на принудителната мярка да публикува годишния отчет, включително и чрез избрана от банката информационна агенция или медия. 

Вместо това през последната седмица на юли вече бившите синдици Росен Ангелчев и Лазар Илиев са изпратили две жалби до КФН, с които искат „спиране на допуснато предварително изпълнение на решенията. Двамата са изпратили жалбите, тъй като решението за прилагане на принудителна административна мярка може да бъде обжалвано по административен ред в 14-дневен срок, но подлежи на незабавно изпълнение въпреки това. 

КТБ няма отчет за второто тримесечие на 2014 г., а последният одитиран е този за 2013 г. Този за първото тримесечие на 2015 г. пък показа, че редовните кредитни експозиции са в размер само на 34,7 млн. лв., или 0,7% от общата сума на кредитния портфейл на банката. Останалите 99,3%, или близо 4,943 млрд. лв., са класифицирани като нередовни.
Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини