Българин разкрива ролята на турското разузнаване за доктрината на неоосманизма

В основата й стои идеята "да бъде защитавана връзката на турците извън Турция с тяхната родина"

Секретни документи на МИТ от края на осемдесетте години на миналия век, публикувани от ст.н.с.д-р Делчо Балабанов, разкриват ролята на турското разузнаване МИТ в създаването и първите стъпки в осъществяването на доктрината за неоосманизма в онзи период.

От тях е видно, че по време на управлението на президента Тургут Йозал пред турските тайни служби се поставя задачата за тотално шпиониране на съседите, включително и на България. Една от целите е проучването на възможностите за откъсване на територии или обявяване на автономии. Един от приоритетите на МИТ е вербуването на бивши агенти на Държавна сигурност, ползващи се с доверието на българските власти. 

От документите, публикувани в сборника „От сейфа на турското разузнаване/МИТ/“, издаден преди броени дни, става ясно, че в специален закон турската държава вменява на МИТ определена мисия, а именно "в чужбина да се работи за повишаване на чувствата на доверие и сигурност на нашите сънародници към националната ни мощ и суверенитет“. Конкретно за България й се възлага: “...Конкретно да се изясни възможно ли е установяване на нова държава в националните граници; анексиране към съседна държава в националните граници /подразбира  се към Турция/; установяване на господството на една група; създаване на недоволство или активна съпротива срещу държавната власт /подразбира се сред мюсюлманите/; предизвикване на смутове във въоръжените сили /подразбира се с намеса на Анкара/; пречупване на волята за продължаване борбата на цивилното население и на въоръжените сили /подразбира се при осъществена агресия от Анкара/.

За да обоснове зараждащия се неоосманизъм, турската държавна машина ангажира МИТ с тотално проучване на настроенията сред етническите групи, техният брой и разпределение по области. За да им се влияе, се проучват възможностите и улесненията, които се оказват на малцинствата в областта на образованието. За да мобилизира турското малцинство, МИТ проучва всички средства и възможности, които са подходящи за разпространения на съобщения под формата на слухове и клюки. Приоритет се дава и на „народни осведомителни средства под секретни или други имена“.

Тургут Йозал формулира основната задача на МИТ за съседите: “Да защитава връзките на нашите сънародници, намиращи се извън Турция, с майката Родина. Да осигурява щото те да живият като силни общества в културно, стопанско, социално и политическо отношение“.

Според ст.н.с.Делчо Балабанов документите в сборника сочат дългосрочните геополитически и геостратегически интереси на Анкара, развити от днешния премиер Ахмет Давутоглу в книгата му „Стратегическа дълбочина“.

Фактор

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини