Заразна болест по добитъка в Гърция събра Областната епизоотична комисия

    Областната епизоотична комисия, ръководена от заместник областния управител Селвие Ахмед, заседава днес във връзка с констатирани огнища на заболяването заразен нодуларен дерматит в префектура Серес, Република Гърция. Болестта е силно заразна, с летален изход, засяга едрите преживни животни и причинява сериозни икономически загуби. Вирусът е изключително устойчив, пренася се от кърлежи, мухи и комари или чрез директен контакт. Клиничните признаци са треска, подуване и гнойни отоци по кожата на говедата, най-вече млекодайните породи. Стопаните в пограничните райони да са нащрек и при най-малкото съмнение да търсят съдействие от ветеринарните лекари, предупреди д-р Хаджъ от областната дирекция на БАБХ.

    Епизоотичната комисия гласува мерки срещу евентуалното проникване и разпространение на болестта на наша територия. ОБДХ – Кърджали е в повишена епизоотична готовност. Фермерите са предупредени да се снабдят с препарати за пръскане срещу насекомите-преносители, да спазват изискванията за биосигурност и да контролират придвижването на животните. Заразата не застрашава хората.  

    В епизотичната комисия участваха представители на БАБХ, Областна администрация, МВР, Гранична полиция, ПБЗН, РДГ, РЗИ и Сдружението на ловците и риболовците. 

    Източник: kardjali.bgvesti.net

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини