Едва 492 лева са постъпили за борба с бездомните кучета през тази година

Едва 492 лева са постъпили за борба с бездомните кучета за 2016 г.Постъпленията са от таксата за домашните и ловни питомци,която е по четири лева за животно. До края на миналата седмица бяха регистрирани едва 129 кучета, от които 15 кастрирани.За пример-през 2012 г. броят им е било още по- малък-12. Кастрираните животни се освобождават от такса, която е от 4 лева за животно.

Общински служители прозвъняват собственици на домашни кучета, за да им напомнят да си платят таксата.Известия получават и ловците, чийто любимци досега бяха освободени от налог. Едва трима са авджиите платили таксата.

От такса са освободени кучетата ,помагащи на инвалиди, служебните животни, тези на БЧК и кастрираните.За останалите стопаните плащат до края на март.

Все още се къса връзката между община и БАБХ при регистрацията на кучетата. Когато домашните любимци станат на 6 месеца,те трябва да се заведат на ветеринар за да получат паспорт.На 4 месеца се регистрират при специалист.Лекарят поставя микрочип и въвежда данните в БАБХ. Те се подават и към общината.Все още нито едно домашно куче няма чип и нито един ветеринар не е подал данни в общината.

Системата с микрочип позволява лесното издирване на загубени домашни любимци.Освен това те са освободени от такса.Но това изискване не се спазва.

Кърджалийци искат да минат метър и да спестят по четири лева.От селата пък масово изсипват с кашони малки кученца в града.Кучешкият приют е задръстен,а евтаназията е забранена,споделя за Кърджали бг вести Анджела Василева от общинска администрация.

Издръжката на приюта „Дай лапа” е много скъпа.Любителите на животните в града са разделени на две враждуващи се групи и от години не може да се направи сдружение,което заедно с общината да кандидатства по проект за  осъвременяване на приюта.

От полицията правят почти ежедневно предписания за бездомните кучета.Повечето от животните са дружелюбни и интелигентни. Анджела Василева помни само един случай на озлобено животно-ротвайлер,малтретиран от стопаните си.

Георги Кулов

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини