Лютви Местан: ДОСТ е откровено натовска и европейска партия

    "ДПС е устроена така, че гордиевият възел на корупцията, олигархията и проруските интереси, в които лидерът (Ахмед Доган - бел. ред.) и неговият кръг от довереници са заклещили българската демокрация, не може да се разплете отвътре. Той може да бъде единствено разсечен с общите усилия на демократичното гражданско общество. В този смисъл ДОСТ ще изиграе своята решителна роля, за да се превърне България в истински европейска и истински натовска държава."

    Това заяви "естественият" лидер на учредителната конференция днес на партия Демократи за отговорност, свобода и толерантност" (ДОСТ, приятел от турски) Лютви Местан. Той обяви партията си за патриотична, антиолигархична, бореща се с корупцията, натовска и европейска.

    ДОСТ ще бъде отворена за онези избиратели, дори и активисти на ДПС, които повече не могат да бъдат лъгани и които повече не желаят да бъдат заложници на корпоративни и олигархични интереси, каза още той.

    В НДК се събраха 1103 учредители на новата формация, а депутати и гости от изселническите организации в Турция дадоха мощна подкрепа за ДОСТ.

    Местан пак отбеляза, че през трите години като председател на ДПС се опитвал да провежда отчетлива политика на евроатлантическа градация и поясняване на образа на ДПС с идея движението да се завърне в управлението на страната през парадния вход - легитимно програмно и прозрачно дясноцентристко управление. Опитът не успя. Оказа се, че по-видимите стъпки, и то на основата на съвременните либерални принципи, са приличали на отчаяно политическо "сапьорство" за "разблокиране" на олигархичното "задкулисие", което е "парализирало" ДПС, каза още той.

    Темата за ДПС присъстваше в почти цялото политическо слово на Местан, най-вече с противопоставянето какво няма да е ДОСТ. ДПС вместо да разгърне тази либерална идея като част от разбирането за необходимостта от трети, либерален път на развитие на ЕС, се отрече декларативно от либерализма чрез своя почетен председател, чийто евроатлантически скептицизъм надмина този на Волен Сидеров и Валери Симеонов, взети заедно, коментира Местан по повод разширяването на ЕС към Балканите и Източна Европа.

    Източник: http://www.dnevnik.bg

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини