Съветник хвърли бомба:Общината осъдена за 4 млн.лева,кметът го опровергава

    Съветникът от ГЕРБ и председател на групата съветници на герберите Огнян Иванов хвърли медийна бомба по време на обсъждането на бюджета за 2016 г. На сесията на местния парламент в Кърджали.Иванов обяви ,че община Кърджали е осъдена на първа инстанция да заплати на кърджалийска фирма 4 млн.лева за нередовни процедури при отчуждаване на имот в чертите на Водното огледало.Народният избраник обяви,че ако общината загуби делото това ще взриви бюджета за настоящата година.Той предрече,че план-сметката ще се срути и поради очакваната дупка от1,7 млн.лева,които ще бъдат изплатени за съдебни разноски,санкции и адвокатски хонорари заради загубени дела с фирми,към които общината има задължения.

    Кметът на Кърджали опроверга твърденията на Огнян Иванов.Той подчерта,че изграждането на Водното огледало е било финансирано от Министерството на финансите,като инвеститор е Министерството на регионалното развитие и благоустройството.Те са страна по делото.Това е опит общината да бъде злепоставена.Не бива да говорим условно,подчерта градоначалникът. Кметът каза също,че ще търси възможнвост да се договори с фирмите,към които общината има задължения за бъдещите плащания ,за да не се стига до съдбни дела и запори.План-сметката за 2016 г. ще бъде бюджет на финансовата дисциплина,стабилността и растежа,подчерта Хасан Азис.

    Той представи накратко замисъла на новата план-сметка в цифри.Приходите ще бъдет 47 470 000 лева.Увеличението спрямао заложените приходи за 2015 г. е с 22 процента.Чувствително нараства събираемостта на местните данъци и такси.От данъци се очакват 5,5 млн.лева,а от неданъчни приходи над 10 млн.лева.Предвижда се разходната част да бъде колкото приходната.

    Възникна дебат за дофинансирането на Художествената галерия.Директорката на Регионалния исторически музей,към който е и галерията- Даниела Коджаманова, поиска 64 000 лева. Председателят на Постоянната комисия по бюджет и финанси Ерол Мюмюн каза от трибуната, че това може да стане само от приходите на музей и галерия от входни такси. Кметът обаче се обяви в подкрепа на предложението на Коджаманова. Той каза ,че е въпрос на престиж да се поддържа такава галерия. Изложбите на платна и икони от нейните фондове предизвикват истинска завист в столицата.

    Съветникът от ГЕРБ Огнян Иванов определи дебата за галерията като исторически,който показва готовност за развитие.

    Председателят на Общинският съвет Раиф Мустафа изрази увереност ,че план-сметката ще бъде приета.Всички единадесет постоянни комисии са я подкрепили при обсъждането.

    При гласуването бюджетът бе приет с гласовете на ДПС. Опозицията гласува против.

    Георги Кулов

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини