„Празник на гората” ще запознае децата с професията на лесовъда в Кърджали

На 09 април 2016 г. (събота) едновременно на 20 места в страната. ще се проведе националната инициатива „Празник в гората”. Организирана е от Изпълнителна агенция по горите и Министерство на земеделието и храните, а в гр. Кърджали събитието ще се състои в парк „Простор” с начало 10:00 часа.

Регионална дирекция по горите Кърджали, съвместно с Южно централно държавно предприятие Смолян и община Кърджали са организатори и изпълнители на Инициативата „Горски празник” в града. Основна цел на това събитие е да се запознаят децата с професията на лесовъда и работата на горските инспектори, като се представят пред обществеността на достъпен език дейностите, които извършват горските служители. На участващите деца ще бъде предоставена възможност чрез интерактивни и занимателни игри, и беседи с лесовъди да научат повече за лесовъдската професия, горските екосистеми и процесите, които протичат в тях.

 Част от игрите са със състезателен характер, но всички са безусловно с образователен такъв. В тях сме поканили за участие отбори съставени от 10 деца от три училища от гр. Кърджали. Всеки отбор ще бъде смесен, състоящ се от деца от 5-ти, 6-ти и 7-ми , и експерти от РДГ Кърджали, ще ги запознаят с работата си, с ролята на лесовъда при опазването на горските екосистеми, както и с основните принципи за опазване на горите и биологичниото разнообразие в тях.

Поканени са много гости - Областният управител на област Кърджали, Кметове на общини, Председатели на Общ. съвети, Ръководители на държавни институции в областта, журналисти от местни медии, както и деца от училищата от гр. Кърджали.

Поканен е носителя на приза „За цялостен лесовъдски принос” - инж. Кирил Христов, който бе дългогодишен зам. директор на РДГ Кърджали! Г-н Христов е от малкото останали живи лесовъди, които са взели участие в изключителната залесителна рабопта извършена в района на Източните Родопи. Над 1000000 бр. фиданки са залесени под неговоото ръководство и контрол. Несравним е опита му в строителството на инженерни съоръжения за борба с ерозията и опазване на речните брегове, чийто резултати са видими във всички реки от басейна на река Арда. Много голям е броя на лесовъдите почерпили от опита и знанията на инж. Христов. Получената награда е знак на признание от лесовъдската гилдия към всички работили в РДГ Кърджали, но също е и задължение за работещите в момента да продължават така, както са работили лесовъдите в миналото!

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини