Банкови гиганти отхвърлят подозренията в офшорни машинации

Креди Сюис (Credit Suisse) и Ейч Ес Би Си (HSBC) отхвърлиха предположенията, че са използвали офшорки за незаконни цели, предадоха Ройтерс и БТА. Тези две от най-големите финансови институции в света са сред споменатите в т.нар. Панамски документи и в предизвиканото от тях международно журналистическо разследване. Подозрението е, че са прибягвали до офшорни структури, за да помагат на свои клиенти за данъчни измами.

Реакцията на двете групи идва, ден след като изтекли документи панамската адвокатска кантора «Мосак Фонсека» (Mossack Fonseca) разкриха широко разпространена употреба на такава схема от световни банки и предизвикаха серия разследвания.

От своя страна френската финансова прокуратура обяви, че започва предварително разследване за данъчни измами при утежняващи вината обстоятелства, съобщи АФП. 

Регулаторът на финансовия пазар в Швейцария (FINMA) също пуска в ход предварително разследване като реакция на разпространената информация, обвързваща и швейцарски банки с офшорни сделки с богати и влиятелни клиенти.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини