Джипитата в Кърджали на протест,искат прости правила за работа

    И общопрактикуващите лекари от област Кърджали днес излязоха на протест. Целта ни е с действията си да не ощетяваме пациентите, казаха в анонс медиците, но подчертаха, че искат да работят спокойно.

    Припомняме, че решението беше общопрактикуващите лекари от цялата област да не работят два часа. Д-р Димитър Ковачев, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари за областта, прочете декларация от 30 март на Управителния съвет на Българския лекарски съюз. 

    Решението за двучасовия протест е съобразено и с пациентите. Нека да не стресираме хората, ние сме загрижени за тях, спечелили сме тяхното доверие в течение на години и ще защитим тяхното доверие.  С този протест на практика браним тяхното здраве и сигурност, каза предварително ден преди протеста председателят на Сдружението за областта.

    Семейните лекари в областта са около 63, но намаляват. Голяма част от тях са над пенсионна възраст, млади кадри почти няма.

    Искам да ви благодаря за отговорността, която проявихте в днешния ден и се включихте активно в протестните действия, организирани от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари на България, каза  д-р Димитър Ковачев. Извървяхме дълъг път докато стигнем до тази крайна мярка, надявахме се, че тя няма да е необходима, че гласът на разума ще проговори по-рано. Тогава, когато се договаряха рамков договор и наредби. Но това не се случи не поради наша вина, а се случи по вина на Министерството на здравеопазването и неговата администрация, която вся този страх, хаос и несигурност в нашата работа. Искам да ви припомня накратко, че прибягнахме до всичкицивилизовани методи да покажем на нашите управляващи да се вслушат в гласа си. Ние най-добре разбираме къде са проблемите, ние поемаме ударите от нормативните актове, които не работят. Но това не се случи. За да имаме лице пред нашите пациенти и пред себе си, сме тук, подчерта д-р Ковачев. В цивилизованите общества винаги когато се прави реформа или се прокарва закон, има допитване. При нас това се случи проформа. Министерството и Здравната каса не се съобразиха с моралния шамар, който получиха от Лекарския съюз на лекарски събор, на който бе гласувано против подписване на рамковия договор. Защо? Защото ако го подпишем, ние после трябва да работим най-малко една година по тези правила и да изложим на риск и себе си, и нашите пациенти. Щом някой смята, че 280 човека, еманация на лекарската общественост на един събор изрази отрицателен вот, и това е нищо, това поставя под съмнение неговия авторитет. Но точно това се случи.

    На протеста на семейните лекари бе и д-р Магдалена Маринова,председател на Регионалната колегия на БЛС, за да изрази и подкрепата на лекари от колегията. Искам да кажа, че нормативният хаос, който пречи на колегите да работят, се отнася и за болничната помощ. Там също има хаос и също сме изразили мнението си. Ние не сме едни срещу други – лекари от болничната и доболничната помощ, искаме всички да имаме добро здравеопазване, да бъде качествено и нашите пациенти да бъдат доволни. Трябва да се работи в посока добра нормативна база, добро заплащане и добра квалификация на лекарите, за да може нашето население да получава адекватна, своевременна и качествена медицинска помощ. Това няма как да се случи като се утежнява работата на лекарите, като се натоварят с бумащина. Пръстовият отпечатък мен изключително много ме възмущава, и като човек, и като лекар. Той ни поставя в една изключително деликатна ситуация. Има какво да се желае и по отношение на медицинските стандарти, основния т.нар. допълнителен пакет, който беше оспорен и падна в съда. Всичко това ни поставя в една нестабилна ситуация по отношение на нормативните документи и в същото време не участваме в договора. Управителният съвет на Районната колегия се събрахме в понеделник и взехме единодушно решение да подкрепим протестните действия на личните лекари, каза д-р Маринова. Призовахме и колегите от болничната помощ да се включат в тях. Болничните лекари днес сме с протестни лентички, а също така не извършваме планов прием на пациенти. Всички искаме добро здравеопазване за нашите пациенти.

    Д-р Георги Янчев, хирург: Подкрепяме исканията на личните лекари и също сме на мнение, че тази неразбория, тази неяснота в нормативните документи, която съществува в нашата държава в момента няма да доведе до нищо хубаво. Искаме да се спазят изискванията за добра медицинска практика и пациенти и лекари да са доволни и да си вършат работата.

    Д-р Димитър Ковачев каза, че протестът им е само за ден. Както казах, целта на този протест е да покажем непоколебимост пред Министерството на здравеопазването.

    Радка ПЕТКОВА

    Снимки Мехмед Реджеб

    Нов живот

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини