Хасан Азис-почетен член на Народно читалище „Родопски фар 1938”

    В навечерието на големия празник Благовещение в кв. Гледка в Кърджали бе открита обновената сграда на читалище "Родопски фар 1938". Въпреки дъждовното време много жители на квартала и самодейци бяха изпълнили залите на духовното средище. По стар обичай гостите бяха посрещнати с пита и мед, а отец Боян Саръев отслужи празничен водосвет. НЧ„Родопски фар” има близо 80-годишна история, сградата е строена също преди няколко десетилетия. През последните години базата бе в крайно лошо състояние, имаше опасност от срутване на подовете в репетиционните зали, което излагаше на риск живота и здравето на самодейците. В края на юли м.г.то беше затворено с Акт от Дирекция „Инспекция по труда" заради лоши условия. Въпреки ограничения финансов ресурс в местната хазна, общинското ръководство задели средства за неотложните дейности, касаещи конструктивното укрепване на сградата, ремонт на покрива, дренажната система и обратните води, вътрешни ремонти – подмяна на настилки, боядисване.„На този етап приключи първата част от ремонта, предстои и продължение”, каза пред присъстващите председателят на читалището Иван Узунов и изрази голямата благодарност на всички свои съкварталци към общината и фирмата – изпълнител на ремонта и връчи на кмета инж. Хасан Азис специална грамота за принос към развитието на читалищната дейност в община Кърджали. 
    „Всички хубави неща се случват, когато сме заедно и когато усилията ни се обединят в името на една добра кауза”, каза кметът инж.Хасан Азис и благодари за решението на Настоятелството на читалище „Родопски фар 1938” да бъде обявен за негов почетен член.„Днес е празник за читалище „Родопски фар”, но и празник за жителите на квартал Гледка. Но повярвайте, днес е и празник за Кърджали.За нас всеки духовен център, какъвто е читалище „Родопски фар”, е важно да има сграда, в която да развива своята дейност, да съхранява нашата народност и традиции, да ги предава на поколенията. Бих искал да благодаря на всички малки и големи и още по-големи за това, че близо 80 години вие продължавате традициите, съхранявате ги и ги предавате от поколение на поколение. Преди всичко това е отговорност не само към историята, но и към бъдещето.Бидейки активни в читалището, аз съм сигурен, че ние изграждаме нещо много важно.Освен народността, ние възпитаваме любов към историята и традициите, но и любовта си към родината, изграждаме отношението към нашата страна, изграждаме хората, които в утрешния ден ще поемат управлението и на България, и на общината, и на духовните средища като читалищата. Искам да благодаря на ръководството на читалището в лицето на неговия председател и на всички членове затова, че не се отказаха и се борят да го има читалище „Родопски фар”. Затова искам да подчертая, че заслугата е ваша, не е моя”, сподели кметът инж. Хасан Азис.
    Той припомни, че в община Кърджали има 26 читалища и увери, че докато е кмет няма да допусне нито едно читалище да прекрати своята дейност, независимо по какви причини. 
    „В Кърджали ние не можем да си позволим да има затворено училище, да има затворено читалище, да има затворен храм независимо по каква причина. В това отношение като кмет на общината не бих допуснал да има прекратяване на подобна дейност. И нещо повече, ние ще направим така, че ще подпомагаме читалищата като наши средища на духовността, на родолюбието на хората, които са нашето бъдеще”, каза още г-н Азис и не скри вълнението си от решението на настоятелството да бъде приет за почетен член на духовното средище.
    „Благодаря ви много, г-н Узунов. Изненадахте ме приятно. Моята молба към ръководството на читалището е да имам и носия, нали вече съм редовен член на НЧ”Родопски фар”. Това го казвам сериозно, защото съм участвал като ученик активно в читалищната самодейност на с. Мост. Така че няма да ми бъде трудно да се включа в дейността и на читалището в кв. Гледка”, каза кметът на Кърджали и увери, че в негово лице ще имат подкрепа за продължаване обновяването на базата. Г-н Азис пожела на самодейците да не спират да представят успешно Кърджали на регионални, национални и международни форуми. 
    Кметът инж. Хасан Азис и председателят на читалището Иван Узунов прерязаха лентата на обновената база на читалището. Гости на празничната церемония бяха също зам.- кметът Елисавета Кехайова, представители на най- старото читалище в Кърджали „Обединение 1913”, отдел „Култура” в общината, дългогодишни читалищни дейци. Специален поздрав към всички гости отправиха най – малките самодейци и смесеният хор за автентичен тракийски фолклор и танцьорите на хореографа Георги Бояджиев. НЧ „Родопски фар 1938" е носител на редица престижни отличия. Само през 2015 г. самодейците спечелиха голямата награда от 10-ия Национален събор „Богородична стъпка" в Стара Загора и извоюваха златен плакет и грамоти на Единадесетия национален събор на българското народно творчество „Копривщица 2015". 
    Празникът в читалище „Родопски фар” в кв. Гледка снощи продължи до късно. На хорото заедно се хванаха деца и възрастни, отлични танцови умения демонстрира и кметът на Кърджали инж. Хасан Азис.

    Източник: kardjali.bgvesti.net

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини