Делото за радикалния ислям ще се гледа на последна инстанция

Днес, 18 март, Върховният касационен съд (ВКС) ще заседава по делото срещу 14-те подсъдими за разпространение на радикални ислямистки идеи.

Делото е образувано по жалба на Ахмед Муса Ахмед срещу въззивната присъда на Пловдивския апелативен съд, с която е изменена присъдата тази на Окръжния съд в Пазарджик. Докладчик по делото е съдия Бисер Троянов.

С първоинстанционния акт са признати за виновни и осъдени за проповядване на фашистка или друга антидемократична идеология, за образуване или ръководене на организация или група с цел извършване на престъпления против републиката и за проповядване на омраза на религиозна основа чрез слово, печат или други средства за масова информация подсъдимите Саид Мутлу, Абдуллах Салих, Ахмед Муса, Неджми Дъбов, Хайри Шерифов, Байрам Ушев, Ахмед Абдуррахманов, Изет Джалев, Мохамед Камбер, Юсуф Горелски, Найме Горелска, Али Хайраддин, Али Ходжа.

По отношение на подсъдимия Ахмед Муса Ахмед е постановена ефективна присъда, като му е наложено наказание лишаване от свобода в размер на 1 година. На Саид Мутлу е наложено общо най-тежко наказание в размер на 1 година лишаване от свобода и глоба от 3000 лв., като наказанието е отложено с 3-годишен изпитателен срок. На Абдуллах Салих е постановено общо най-тежко наказание в размер на 10 месеца лишаване от свобода и глоба от 3000 лв., като наказанието е отложено с 3-годишен изпитателен срок. Останалите подсъдими са освободени от наказателна отговорност с налагане на административно наказание.

С присъда 1 юли 2015 г. Апелативният съд на Пловдив е изменил първоинстанционната присъда, като е признал подсъдимия Саид Мутлу за невинен за проповядване на фашистка или друга антидемократична идеология, а за образуване или ръководене на организация или група с цел извършване на престъпления против републиката го е освободил от наказателна отговорност с налагане на административно наказание глоба в размер на 4000 лв. Със същата присъда въззивният съд отменил присъдата на окръжния съд, като е признал Абдуллах Салих за невинен за проповядване на фашистка или друга антидемократична идеология, а за образуване или ръководене на организация или група с цел извършване на престъпления против републиката го е освободил от наказателна отговорност с налагане на административно наказание глоба в размер на 3000 лв.

Присъдата на Окръжния съд – гр. Пазарджик, е изменена и по отношение на Ахмед Муса Ахмед, като е увеличено наложеното му наказание на 1 година и 6 месеца лишаване от свобода за проповядване на фашистка или друга антидемократична идеология, 2 години лишаване от свобода за проповядване на омраза на религиозна основа чрез слово, печат или други средства за масова информация, като определеното общо най-тежко наказание е увеличено на 2 години лишаване от свобода.

Източник: actualno.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини