Щурата машина, която побърка мрежата (видео)

Миналата седмица един необикновен инструмент - Marble Machine завладя социалните мрежи. Направен е от шведската група Wintergatan и музиката, която излиза от него е толкова магическа, колкото и хилядите движещи се топчета и механизми на машината. Цялата работа изглежда безумно сложна, а появата на мелодията идва като раждане от хаоса.

Wintergatan пуснаха първо клипа с музикално изпълнение Marble Machine, а сега обясняват устройството на необикновения инструмент. В основата на Marble Machine е "програмно" колело, което е свързано с манивела, което музикантът завърта. Принципно така свирят музикалните кутии - цилиндър със зъбчета, които при въртенето закачат вибриращи на определен тон метални пластини. Но тук работата далеч не е толкова проста. Колелото се състои от стотици LEGO блокчета с дупки, от които могат да излизат щифтове.

По-точно в машината има 3000 части и 2000 топчета. Трудно е за осмисляне как от това се получава музика.

От тази машина можем да научим, че всеко нещо би могло да свири. Наистина, топчетата правят това, което е обикновено работа на барабаните. За целта там, където падат има контактни микрофони. Серия предавки, луда система, по която се търкалят топчетата и внушителна дървена конструкция допълват импозантния вид на машината. Marble Machine изглежда изцяло акустична, но инструментът се захранва и с електричество. Свири на барабани, вибрафон и бас китара. Всичките тези думи не вършат никакава работа, затова по-добре вижте и чуйте в плейлистата:

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини