Ресми Мурад посети Начално училище „Шахин Йълмаз” в Бурса

    Кметът на община Ардино Ресми Мурад посети побратименото със СОУ „Васил Левски” начално училище „Шахин Йълмаз” в Бурса. Той бе приет от директора на учебното заведение Ергюл Акпънар. Визитата бе в рамките на тридневно посещение в южната ни съседка по повод традиционната вечер на ардинци в Бурса. В делегацията бяха oще председателят на Общинския съвет в Ардино Сезгин Байрям, зам.-кметовете Изет Шабан и Наско Кичуков, общински съветници, кметове на населени места и бизнесмени.

    Ресми Мурад разгледа класните стаи и кабинетите и се информира за състоянието на училището. Във фоайето на школото кът със снимков материал показва съвместната дейност на двете побратимени училища.

    Връзката между СОУ „Васил Левски” и НУ „Шахин Йълмаз” датира от 2003 година.

    Турското училище е построено с финансовата помощ на Айдън Йълмаз през 2001 година. В момента там се обучават и възпитават над 1 200 ученици от първи до четвърти клас.

    Ресми Мурад се срещна и с председателя на Сдружението за култура и сътрудничество „Егридерелилер” (Ардинци) в Бурса Айдън Йълмаз. По време на деловата среща бяха обсъдени възможностите за обмяна на добри практики и съвместно сътрудничество в сферите на културата, образованието, спорта, здравеопазването.

    Ресми Мурад подари на Айдън Йълмаз уникална снимка от центъра на Ардино от средата на миналия век.

    Ардинската делегация се поклони и на гроба на дългогодишния председател на земляческото сдружение на ардинци в Бурса Ахмед Кахраман, който почина в началото на август 2015 г. след тежко боледуване. По завет на покойните си родители Ахмед Кахраман е погребан в гробището „Барутхане”, община Йълдъръм до тях.  

    В рамките на визитата си Ресми Мурад посети и фабриката „Йълмар” за произвоство на жици, пружини, матраци. Той бе приет от генералните директори  Ейваз и Айдън Йълмаз, които са едни от най-успешните ардински бизнесмени в Бурса. Домакините чрез мултимедийна презентация показаха дейността на фамилната им компания „Йълмазлар Холдинг”, която обхваща производство на текстил (платове) и матраци и има многомилионен оборот.

    Гюнер ШЮКРИ

    Източник: kardjali.bgvesti.net

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини