Москов отхвърли спекулациите, че турска фирма ще прави системата с отпечатъците

Министърът на здравеопазването д-р Петър Москов отхвърли спекулациите, че турска фирма ще прави софтуеъра на идентификационната система с пръстови отпечатъци в болниците

„Таванът на обществената поръчка е 400 000 лв. за целия софтуеър. Явили са се две от най-големите български фирми. Имаше притеснения в обществото, че чужди фирми могат да имат достъп до български лични или здравни данни. Едната фирма е правила системата, с която депутатите се идентифицират в НС, а другата е с договори с Българските служби за сигурност за софтуеър. Не може да има никакво съмнение за сигурността на личните данни“, каза пред журналисти в Бургас здравният министър, цитиран от Флагман.

Москов за пореден път подчерта, че подобен ход е крайно необходим, за да могат пациентите сами да контролират средствата, които здравната каса харчи за лечението им.

„НЗОК вече е пред финализиране на избора на изпълнител за електронен идентификатор, който през пръстова идентификация генерира уникален код. Това е ключ. Имаме такова изискване по закон, защото досега такова нещо не се е случило. Така вие се превръщате в контрольор на касата. Контролирате как се харчат парите ви за здраве“, каза министър Москов.

Припомняме, че идеята породи сериозно недоволство в обществото. Започнаха да се тиражират информации за злоупотреба с лични данни. Пациентски организации веднага скочиха срещу предложението на министъра, а лекари от цялата страна започнаха да се питат кому е нужна толкова сложна и скъпа система. Въпреки броженията нестандартният метод ще бъде въведен до няколко месеца във всички болници и аптеки в България.

Предстои обявяването и на обществена поръчка за 4, 5 и 6-валентните ваксини. По думите на министъра нейните параметри ще са доста под първоначално обявената цена.

Здравният министър добави, че бюджетът на здравната каса за тази година е със 130 млн. лв. повече. 36 млн. лв. повече са заделени в доболничната помощ. Ще бъдат направени 5 млн. повече изследвания, а направленията ще бъдат с 500 хил. повече. Ще има 3 нови клинични пътеки – за лечение след инсулни, инфаркти и хирургични операции. Над 500 хиляди леглодни за продължително лечение повече са осигурени за 2016 г., коментира Москов. 

http://epicenter.bg

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини