Илия Илиев внася в МЗ коригиран вариант на проекта за здравна карта

    Областният управител Илия Илиев ще внесе в МЗ коригиран вариант на проекта за здравна карта, който е публикуван за обсъждане на сайта на министерство. Той предвижда преразпределение на леглата  в кърджалийските болници по нива на компетентност и клинични специалности, съобразено с демографските характеристики на региона, потребностите на населението и обема на извършваните медицински дейности. Предложението е изготвено от Регионалната лекарска колегия на БЛС и е съгласувано с всички заинтересовани страни – общините, здравните заведения, РЗИ, РЗОК и съсловните организации. Вчера то бе разгледано и одобрено на заседание на комисията за изработване на Областна здрава карта, председателствана от Илиев. В него са заложени общо 526 легла за активно лечение /при 523 предложени от МЗ/, като в рамките на общия брой е предвидено преразпределение по специалности, което да позволи запазване на терапевтичните и увеличение на хирургичните легла.

    Надяваме се предложението да бъде прието от МЗ, тъй като почива на сериозни аргументи, заяви областният управител. Такива са отдалечеността на населените места и затруднения достъп до лечение, недостига на общо практикуващи лекари и специалисти в доболничната помощ, застаряването на населението и увеличаването на социалнозначимите болести, разстоянието до най-близката университетска болница.

    Отчетена е структурата на лечебните заведения, наличието на кадри и апаратура за редица високоспециализирани дейности, както и фактът, че областната болница е база за обучение на специализанти и трябва да бъдат запазени секторите й с второ ниво на компетентност. 

    Пресцентър на Областна управа - Кърджали

    Източник: kardjali.bgvesti.net

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини