Художничка от Езиковата спечели конкурса “Свети Трифон Зарезан“

Млади художници от цяла България нарисуваха как си представят празника Трифон Зарезан и привърнаха националния конкурс за рисунка в незабравимо изживяване за жителите на Сунгурларе. Организатори на инициативата бяха Министерството на образованието и науката, Националния дворец на децата,Регионалния инспекторат по образованието – Бургас, община Сунгурларе, Обединения детски комплекс там и Национално издателство „Аз-Буки”.Конкурсните творби бяха разпределени в три възрастови групи и тематичните направления обреди и ритуали за „Св.Трифон Зарезан” от различни краища на България, предания и митове, свързани с плодородието, с виното и винопроизводството.
Сред могобройните участници журито оцени по достойнство таланта на десетокласничката от ГПЧЕ „Христо Ботев” в Кърджали Елеонора Пламенова Кирекчиева. Тя твори под ръководството на учителя по изобразително изкуствоЗдравко Кандов. Талантливата ученичка развива творческия си подход благодарение на заниманията си в часовете по свободноизбираема подготовка. Поредната й национална награда е доказателство за таланта и упоритата й работа в екип.
Независимо, че в Източните Родопи лозарството и винарството не са развити, регионът ни е известен от хилядолетия с почитането на Бога на виното – Дионис. Симбиозата от древно историческо наследство и творчески подход се оказва печелившата формула на успеха за този национален конкурс.
Наградените творби ще бъдат подредени в изложба. Списък с имената на победителите ще бъдат публикувани във в. „Аз-Буки” – медиен партньор на конкурса.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини