Изложба „Белите брези и Америка“ показват в Дома на културата

Изложбата „Белите брези и Америка” е поредната проява от програмата на Месеца на Америка в Кърджали. Тя не разказва за връзките на туристическия комплекс край Ардино със Съединените щати, а ни запознава с моменти от работата на известната школа по астрономия и астрофизика, която се е превърнала в притегателен център за поколения ученици, студенти и любители на астрономията.
Школата е създадена през 1970 г. по инициатива на катедра „Астрономия“ при Физическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ и Астрономическа обсерватория–Кърджали. През годините тя е била посещавана от десетки ученици от България, Унгария и Турция, а като лектори са участвали студенти и преподаватели от водещи европейски и американски университети.
Изложбата, която ще бъде открита на 17 февруари 2016 г., сряда, в 17,30 ч., показва кои известни български учени, които живеят и работят в САЩ, са свързани с Школата и по какъв начин. За радост и гордост на всички ни, един от тях е роден в Кърджали.
Месецът на Америка в Кърджали е организиран от Дружество „Приятели на САЩ”, Клуба на американските възпитаници, Посолството на САЩ и община Кърджали, а предстоящата изложба е реализирана със съдействието на Астрономически клуб „Вега” и Астрономическата обсерватория „Славей Златев”

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини