Пътят от Асеновград до Хавай или как тенис талантът Ибрахим се превърна в лидер на хиляди км от родината

    Ибрахим Кърмаджъ е от Асеновград. Играе тенис от 6-годишен. В спорта го въвежда негов приятел. Пак приятел е причина да замине за САЩ през 2011 г., където играе за Advantage Tennis Academy в Калифорния и завършва средното си образование, след което съдбата му начертава път към Хавай. Научава за Brigham Young University - Hawaii от брата на треньора си. Чрез него влиза в контакт с треньора Дейвид Портър. Следват имейли, с които кандидатства за отбора. Праща и видеозаписи със своята игра. Виждайки потенциала му, Портър не се колебае веднага да му предложи да кандидатства в университета. "Той ме препоръча и получих добра стипендия", спомня си Ибрахим.

    Факт е, че BYUH е истински сполучил с асеновградчанина. 21-годишният мъж се отличава като един от най-добрите играчи, а от тази година вече е и капитан на отбора по тенис. Приятелят му тенисистът Колтън Пейт споделя, че, познавайки работната етика на българина, е повече от сигурен, че той ще бъде полезен на отбора. "Освен това искрено се интересува как ни върви ученето. Всеки път, когато се събираме, за да учим заедно в центъра в Алоха и след като приключим с домашните, се забавляваме невероятно. Той е на върха на курса", разказва още Пейт.

    Друг негов съотборник и приятел - Грант Зукеран, споделя, че Ибрахим се отличава със стила си на игра: "Много агресивен и атакуващ играч е. Лидерските му качества ни карат да следваме примера му и да искаме да бъдем като него."

    Самият Ибрахим пък не крие, че съотборниците са едни от най-добрите приятели, които е имал: "Обичам да играя с тях. До един са посветени на отбора и искат да спечелят."

    Това, което го натъжава понякога, са хилядите километри, които го делят от близките хора. Семейството и приятелите му липсват много. За последно е бил в Асеновград преди 3 г. Компенсира обаче с любовта си към тениса и силната връзка, която има с отбора.

    А когато дойде време да се разделят....."Понякога става много трудно. Не става дума за това къде се намирате. Става въпрос за хората", отговаря умислено той.

    "Липсва ни много, но ако това е пътят, който му е предначертан, му стискаме палци всички! Искаме само да е здрав и да има късмет. Пожелаваме му да участва в турнирите от Големия шлем и да прослави България и Асеновград!", сподели развълнувана пред Asenovgrad.NET майка му Гюлтане.

    К.Нешева

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини