Хванаха мъж с боен арсенал, заподозрян за "показните убийства"

При спецакция на полицията, ДАНС и ГДБОП е задържан мъж, притежател на цял боен арсенал.

Според заместник-главния прокурор Борислав Сарафов арестуваният може да е свързан с "показните екзекуции", извършени през последните седмици у нас, предаде Нова телевизия.

При съвместна операция на прокуратурата, МВР и ДАНС са иззети огнестрелни оръжия, боеприпаси и взривни вещества от 22-годишен мъж от Кърджали, предаде "Фокус".

Мъжът имал 17 пистолета със заличени номера, автоматичен пистолет, автомат „Калашников”, един автомат с неустновен произход към момента, 6 пушки, 34 цеви огнестрелно оръжие, 32 метални елемента за оръжие и 522 патрона различна марка и калибър за различни типове оръжие, изброи Борис Сарафов.

Назначени експертизи по случая трябва да покажат дали с въпросните оръжия са извършени престъпления.

Арестуваният е български гражданин, който е задържан за срок до 72 часа.

Главният секретар на МВР гл. комисар Георги Костов обясни, че по казуса процесуално-следствените действия продължават и към момента. По думите му оперативна работа на ДАНС и ГДБОП установяват, локализират и изучават лицето и престъпната му дейност.

Лицето е реализирано и задържано с автоматично огнестрелно оръжие в себе си, обясни Костов. По думите му служители на СДВР и МВР-Варна са извършили добра работа в екип, документирали са престъпната дейност на лицето, установени и иззети внушително количество огнестрелни оръжие, боеприпаси и взривни вещества.

Районният прокурор на София Петър Белчев посочи, че след получена оперативна информация за лицето Сарай Реджеп Нури на 22 години от град Кърджали е установено, че същият е държал в себе си, в лекия си автомобил и в жилище, обитавано от него във Варна значителен арсенал.

"Повдигнато му е обвинение по чл. 339 ал. 1 по НК, като това е работно обвинение, за което е предвидено наказание от 2 до 8 години, но тъй като се касае за големи количества деянието му ще бъде преквалифицирано по ал. 2 на чл. 339 от НК. Към момента са разпитани свидетели, от които по безспорен и категоричен начин се установява, че в негова фактическа власт са били откритите оръжия", обясни Белчев.

"Утре ще му бъде внесено искане до СГС за взимане на постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража" с оглед изключително високата обществена опасност на деянието.

Към момента информацията е, че Нури е неосъждан", посочи Белчев.

"Към момента работим по събиране на доказателства в насока за какво му е бил целия този арсенал, но според него той го е държал с нумизматична стойност", обясни Белчев.

Гл. комисар Костов уточни, че реализацията, извършена от служителите на ГДБОП е от следобедните часове на 27 януари. "Тогава е задържано лицето в автомобила си с едно от оръжията. Във вчерашния ден са иззети всички останали оръжия, като към момента са в НКК. Тепърва ще им бъде назначени ДНК експертиза, за да се види може ли по безспорен начин да се установи кой обект е бил с досег с тях, след това ще им бъде извършена балистична експертиза и ще знаем дали тези оръжия са съотносими с други извършени престъпления на територията на страната", обясни той.

Припомняме, че собственикът на модна къща „Агресия” Александър Антов и на човека, извършил юридическата ликвидация на ВИС-2 Веселин Стоименов бяха разстреляни в рамките на два дни в София. Вътрешният министър Румяна Бъчварова заяви, че МВР работи по всички версии за двете убийства.

Припомняме, че доклада на Европейската комисия (ЕК) от тази седмица се обръща сериозно внимание на бавния напредък с борбата с организираната престъпност и се обръща внимание на двете убийства през януари.

Източник: actualno.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини