Над 25 000 деца у нас страдат от епилепсия

75 000 българи са болни от епилепсия, сочат данни от 2014 година. Около една трета от тях са деца. Това е около 25 000 - 30 000 деца, каза Веска Събева - председател на Асоциацията на родителите на деца с епилепсия.

Една трета от децата са с тежка форма на епилепсия, която е резистентна, със синдроми, нелечима, неовладяна. Проблемът е много сериозен и много голям, тъй като е най-често срещаното неврологично заболяване.

Асоциацията днес ще представи наръчник "Заедно в постигане на автономност за работа с деца, болни от епилепсия, и техните семейства", предаде БНР.

"Този наръчник искаме да го представим на вниманието на Министерство на здравеопазването, Министерството на труда и социалната политика. Имаме една добра картина за това какви са необходимостите на тези семейства. Надяваме се, че с този наръчник на специалистите ще им бъдем от помощ, как, когато при тях се появи семейство с дете с епилепсия, да започнат да работят. Трябва да се работи с цялото семейство, защото то страда цялото. Много често води до разпад на семейството, тъй като единият родител не издържа на напрежението", каза Събева.

По думите й никой не консултира семействата как да се грижат за болните си деца, в страната няма такава практика

Източник: actualno.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини