Здравен медиатор ще се бори за по-добро здраве на ромите в Първомайско

 Община Първомай и Фармацевтичната компания "ГалаксоСмит Клайн“ в партньорство по проект "Заедно за по-добро здраве от нас, за нас" обявиха конкурс, с който да бъде избран здравен медиатор в Първомайско.

Здравният медиатор е мост между уязвимите малцинствени общности и здравните и социалните служби. Той трябва да се ползва с уважението и доверието и на хората от общността, и на институциите и да притежава необходимите знания, умения и компетентност за да върши своята високоотговорна работа.

В България моделът на здравния медиатор е въведен през 2001 г. от екипа на Фондация “Здравни проблеми на малцинствата”. Тогава пилотно се изпълнява проектът “Въвеждане на система от роми-медиатори – ефективен модел за подобряване достъпа на ромите до здравните и социалните служби” в кв. Изток на гр. Кюстендил. Обучени са първите пет здравни медиатори.

По програма ФАР през 2005 година са обучени и са започнали работа като здравни медиатори в България още 16 роми. Бенефициенти са били общини с ниска трудова заетост, висока детска смъртност, лоши икономически показатели в Сливенско, Ямболско, Пазарджишко и други. През 2013 г. в България работят 130 здравни медиатори, заплатени от държавния бюджет, в около 70 общини. Към настоящият момент са 161.

Програмата по която ще работят община Първомай и ГалаксоСмитКлай е „Подобряване на здравния статус на ромските общности в Централна и Източна Европа“. Целта на проекта е да се подобри достъпът до здравни услуги, качеството на здравни услуги, както и здравното обслужване на ромите. Той е насочен основно към ромските жени и деца, майчинското и детското здравеопазване.

Здравният медиатор, който ще бъде назначен за община Първомай трябва да е ром, със средно образование, да познава проблемите на общността, да владее езика им, да е комуникативен и да има компютърна грамотност. Документи се подават в деловодството на Общинска администрация до 29 януари 2016 г. След това с кандидатите ще бъде проведено и интервю.  

Теодора Кирякова

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини