На вкусен конкурс определиха баш майсторката на баници в село Татарево

    Дни преди Коледа и Нова година татаревки се премериха коя е по – майстор от другите като извъртяха по една баница.

    Петчленно жури с председател кмета на селото Петко Петков избра между 13 домакини коя може да вие най-вкусно своя специалитет. Жените разказаха, че до последния момент не са знаели кой ще оценява майсторлъка им в Конкурса за най-вкусна домашна баница. Дали могат да точат кори също трудно се разбра, защото и най-опитният кулинар не можа да разпознае коя баница е с точени и коя- с купешки. А те като едни модерни домакини се оказа, че са се изучили да търсят нестандартни рецепти в Интернет. Имаше и такива, които бяха отворили стари тефтери, и други, които са импровизирали.

    Най-високо оценена беше баницата на Виолета Христозова. Завита от турски кори, с рецепта от глобалната мрежа. След нея останаха Елена Петкова и Магдалина Андреева.

    Отличена беше и „творбата“ на Елена Василева. Тя получи грамота за най-красива баница. Наподобяващото на тревненска дърворезба слънце също е откритие в Интернет. Майсторката разказа, че със своя специалитет е впечатлила англичани в Лондон.

    Костадинка Чобанова пък беше отличена с 2 грамоти -за най-млад участник и за най-голямата баница.

    Публиката високо оцени баница с бекон и кекс, оформен като агне.

    Събралите се търпеливо изчакаха решението на комисията, обявяването му и връчването на наградите, след което „нападнаха“ вкусотиите. Всяка участничка от конкурса си тръгна с грамота за участие.

    Специална грамота – благодарност връчи кметът Петков на Красимира Александрова – спонсор на събитието. Тя отправи предизвикателство към майсторките като им връчи една патица, няколко пакета пилешки дреболии и пакет ориз и ги призова да покажат какво могат с тези продукти. 

    Теодора Кирякова

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини