Приказка без край за паисиевци с „Книжка за кристали“

    Светът е най-красивото тайнство, което цял живот преоткриваме. Светът – това е природата!

    На 15 декември 2015 година в СОУ „Отец Паисий“ се случи обявената в сайта на училището изненада. Тя дойде при второкласниците на г-жа Минка Стоянова. Срещата се водеше от г-жа Филипова, която започна с думите: „ Между нас е госпожа Стела Тодорова, която е смесила два полюса и измайсторила магия от приказка и наука.“

     „Книжка за кристали“ – това е изненадата. Тя е измайсторена, изписана и изрисувана от таланта на разказвача и неговите помощници – Марина Иванова с илюстрации, Емил Делчев с графичен дизайн и Светла Атанасова, Емил Делчев и Стела Тодорова със снимки.

    Пред учениците сякаш се отвори пещера, пълна с кварц, цитрин, аметист, морион, турмалин, ахат и още много кристали, родени преди милион години.

    Авторката отново повтори своята задача - да популяризира природните богатства на нашата планета колкото може повече, по-вярно и по-достъпно.

    В „Книжка за кристали“ децата се запознават с 23 камъка. „В лявата част е стихче за деца и илюстрация, а в дясната- текст за възрастни и снимка на минерала“ – обяснява г-жа Стела Тодорова. Шест деца прочетоха страниците за ахат,рубин и злато.

    Цял учебен час второкласници и деветокласници слушаха с интерес думите на геолога и човека, обичащ децата, Стела  Тодорова.

    Сякаш минутите се стопиха в чудните рисунки на тази малка книжка и в разказите на авторката за това как са направили тайнството на кристалите да стане явно за малки и големи.

    В края на срещата в думите на г-н Зл. Атанасов се чу благодарността към г-жа Тодорова и идеята за посещение на малкия природен музей в нашето училище с водещ г-жа Тодорова. На минутата тази идея се осъществи. Така завърши срещата – презентация на  „Книжка за кристали“ като част от патронния празник на СОУ „Отец Паисиий“ през тази седмица.

    Венета Филипова  

    Източник: kardjali.bgvesti.net

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини