Изоставеният кораб - гора

    Доскоро си мислехме, че тайнствената гора с извитите дървета в Полша е може би най-странната гора, която може да съществува в света.

    Конкуренция обаче ѝ прави плаващата гора, разположена във вътрешността на река Парамата в Сидни, Австралия. Каква е нейната история?

    Някога богаташкият квартал Хоумбуш Бей бил сметище за промишлени отпадъци, включително за изведени от експлоатация кораби.

    Частни фирми плащали такса, за да могат непотребните им вече кораби да бъдат разбити на части. Тези операции започнали през 1966 година, но била прекратени преждевременно – преди всички кораби да успеят да бъдат разглобени.

    Най-малко четири големи кораба и по-малки плавателни съда са видими и до днес от Хоумбуш Бей. Това е така, защото те са защитени от Закона за потъналите кораби, който включва всички кораби над 75 годишна възраст.
    Безспорно най-впечатляващият плавателен съд обаче е SS Ayrfield, който всъщност се превръща в дом на известната плаваща река.

    70-метровият кораб започва морския си път през 1911 година и е използван за транспортиране на доставки за американските войници, разположени в Тихоокеанския регион по време на Втората световна война.

    През 1950 година е продаден на частна фирма, а през 1972 година е изведен от екплоатация. И така до днес, когато корабът е станал малък „остров“, покрит с пищна зеленина.

    Източник: http://www.dnes.bg

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини