Чудодейното Орфеево цвете е на изчезване

Уникално цвете, което расте само в Родопите и то повече от 15 000 години, е на път да изчезне. Става въпрос за Силиврякът или Орфеевото цвете. То е преживяло ледниковия период, но сега е сериозно застрашено не от друго, а именно от нас - хората.

Според легендите, Орфеевото цвете е чудодейно. Дарява безсмъртие и здраве.

"Трябва да споменем, че то е единственото на нашата планета. Особеното при него е, че след като бъде изкоренено и хербаризирано, може да просъществува повече от 3 години и след това, ако бъде поставено във вода или естествена среда, то отново оживява.

Цветето е от преди 15 хиляди години, преживяло е последния ледников период. Този факт показва колко е жизнено, а след изпадането му в състояние на анабиоза, може да преживее този момент и отново да се възстанови”, разказа пред bTV зам.-председателят на Сдружение "Био – Б – Еко" Тодор Тодоров.

Орфеевото цвете било познато на древните траки още преди повече от 3000 години: "Те са приготвяли от него лечебна напитка, която може да се сравни с еликсира на младостта. Използвали са го като лек за различни заболявания . Жреците са вдишвали дим от него, след което отпадали в транс, така че растението е лек опиат".

Природната забележителност Дяволският мост край Борино е едно от естествените местообитания на силивряка.

"Ако ние откъснем такова цвете и го вземем със себе си, ние на практика го унищожаваме. Местообитанията му са на недостъпни и усойни места, растението е останало там, където човек трудно може да го достигне. Затова правим извода, че много хора го късат с цел да го имат вкъщи”, отбеляза Тодоров.

В момента се организира кампания по набиране на средства за спасение на Орфеевото цвете.
 

Източник: http://www.dnes.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини