Изселник съгради чешма в памет на родителите си в Млечино

Още една чешма се изгради по пътя за туристическия комплекс „Белите брези” от Млечино. Тя е построена от 79-годишният Рамадан Чаушев в памет на покойните му родители Дуран Али Феттах и Айше Ибрахим.

„Преживе баща ми бе заръчал да построя една скромна чешма, за да могат хората и животните да утолят жаждата си. Сега съм щастлив, че изпълних заръката му и се присъединих към добрата традиция в региона, да се изграждат крайпътни чешми!”, споделя Рамадан Чаушев. Той е роден през 1936 година в Млечино. Завършил е география и история в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Дългогодишен учител е в закритото вече Основно училище „Хр.Смирненски” в Млечино. Негови възпитаници са много лекари, учители, инженери, зъболекари, медицински сестри, с които се гордее. През 60-те и 70-те години на миналия век е бил председател на местното трудово-кооперативно земеделско стопанство (ТКЗС). В периода от 1979 до 1985 година е работил и като зам.-председател и главен специалист на Общинския съвет за народна просвета в Млечино. През 1990 година заедно със семейството си се изселва в Турция. Там продължава да работи като учител в истанбулския квартал Баджълар. Сега е пенсионер и всеки път, когато има възможност заедно със съпругата си идва в родния си край.

„В Млечино се чувстваме най-добре, имаме възможности да разговаряме с близки и познати, за да споделяме спомени, тъй като милият спомен е уютен кът за приятна отмора”,  казва Рамадан Чаушев.

Гюнер ШЮКРИ

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини