Досегашните управляващи затвърдиха властта си в Турция

Има вече резултати от изборите и в съседна Турция. Досегашните управляващи затвърдиха властта си. 

Партията на справедливостта и развитието печели предсрочните избори и ще управлява самостоятелно в парламент, в който влизат общо четири политически сили. 

Преди пет месеца партията на премиера Ахмет Давутоглу и президента Раджип Ердоган загуби мнозинството си. Управляващите предприеха рискован ход и насрочиха нови избори. 

Оттогава страната беше обхваната от насилие. Беше сложен край и на продължилият две години мир с кюрдската ПКК. Партията на справедливостта и развитието получава близо 50% от гласовете и ще разполага с 316 депутати – много повече от необходимите 276.

Четири политически партии влизат в новия парламент на Турция, сочат предварителните данни от днешните избори, съобщи председателят на Висшата избирателна комисия (ВИК) Сади Гювен, предаде ТАСС.

Това са Партията на справедливостта и развитието (ПСР), Народнорепубликанската партия (НРП), Партията на националистическото действие (ПНД) и Демократичната партия на народите (ДПН). Окончателните резултати от предсрочните избори в Турция ще бъдат обявени след 11-12 дни, съобщи Гювен.

По предварителни неофициални данни на ВИК, при обработени почти 100% от бюлетините, ПСР на премиера Ахмет Давутоглу е получила 49%нот гласовете. Втора е НРП с 25,4%, а след нея се нареждат ПНД с 11,9% и ДПН с 10,5% подкрепа.

Източник: http://dariknews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини