Тийнеджъри в Кърджали изграждат екоградина

Ученици и учители от ОУ „Св. Климент Охридски" в Кърджали, както и местни граждани, създадоха градина за екологично чисти плодове и зеленчуци. По този начин те обявиха началото на своята зелена революция за по-добра градска среда и по-екологичен начин на живот. Децата вече знаят за органичното земеделие, опазването на биоразнообразието и околната среда и компостирането, а училищният им двор се превърна в любимо място в квартала.

Идеята е на Джанер Емин, завършил „Екология и опазване на околната среда" в Лесотехническия университет в София и задълбочил познанията си в Холандия и Швеция.

Избраната площ за проекта се намира в училищния двор, както и съседната детска градина.

За да се превърне зоната в екоградина за плодове и зеленчуци са привлечени доброволци. Инициативата е подкрепена и от граждани от съседните жилищни кооперации. Дворът е почистен, а оградата – изцяло поправена. Засадени са плодни дръвчета и храсти. Вече са изградени и градински сандъци с посеви, лехи с билки, както и компостери, чрез които се събират част от биологичните отпадъци не само на училището, но и на жилищата в съседство. Градината разполага със система за капково напояване, която спестява вода и труд. От рециклирани материали са направени маса и пейки за учениците. Създаден е и градинарски клуб от млади ентусиасти, които се грижат за насажденията.

С проекта за зелена революция в Кърджали организаторите искат да насочат общественото внимание към социалноикономическите проблеми и тяхното отражение върху градската среда, както и да предложат решения за подобряването й. Идеята за зелена революция в Кърджали се реализира с финансовия ресурс от тазгодишното издание на конкурса „Направи си сам", организиран от екологично сдружение „За земята".

Източник: http://www.standartnews.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини