Мисия невъзможна е измитането на ДПС от местната власт

Да има нещо необичайно, че ние даваме тази пресконференция преди първата и втората политическа сила. Не може едни скандали да бъдат основното събитие. Наш дълг е да се явим на пресконференциите. Това заяви на пресконференцията след местните избори лидерът на ДПС Лютви Местан.

Оценката за вота и за нас следва да е функция от предварителните цели, които си бяхме поставили.  ДПС имаше за основна цел възможността да разшири позициите в местното самоуправление. Целите на опонентите бяха по различни,сведени до две думи - измитане на ДПС от местната власт, а в последствие изчъгъртване от политическия живот на страната. Измитането на ДПС от местното самоуправление и от политическия живот на страната е мисия невъзможна, защото движението е второ по сила резултат от 1995 година, след постижението от 2007 г.

ДПС губи в сравнение с парламентарните избори, а това са служебно отнети близо 120 000 гласа заради уседналостта .

ДПС печели 31 общини на първи тур и в цели 23 е на балотаж, като в 14 от тях ние сме първа политическа сила, заяви Местан и допълни, че окончателните резултати ще бъдат ясни на 1 ноември.

Не мога да не благодаря на избирателите на ДПС, техният вот препотвърди позицията на ДПС като системна партия и това е добра новина за България, заяви Местан и благодари на избирателите от Малиново, Ловешко и от Сърница, защото от там трябваше да започне измитането на ДПС, поясни лидерът на ДПС.

Ние сме чути от избирателя, защото имаме претенции, че имаме кампания на либерални ценности, че България не е само София с жълтите павета, България е и малката община.  Кметовете ще се явяват на шест месеца пред избирателите си. Ще заличим границата управляващи – управлявани, обеща Местан.

Дали вотът зададе нови политически реалности. Потвърждавам прогнозата си. Разбира се, би могло да се измисли контратеза, че вотът е потвърдил статуквото като управляващо мнозинство. Може да се мисли и така, ако партиите около ГЕРБ, наистина са съгласни резултатът им да се чете в едно, къде отиде субективността им на самостоятелни политически сили. Впечетляващ е резултатът на ГЕРБ, от тук нататък с препоръка е да разчитат на посланията си, а не на държавната администрация.

Що се отнася до другите партии не им го пожелавам, ако все пак се окажат с по-голям брой министри отколкото са кметовете на общини, да се откажат от менторския тон както спрямо Борисов и останалите политически партии, препоръча Местан.

В часа в който започна нашата пресконференция (около полунощ) не може да се търсят някакви знаци. Изчакахме за да видим дали първата или втората политическа сила няма да се яви на пресконференция, организирана от изпълнителната власт. Нашата поява е пример за политическа нормалност, каза Лютви Местан.

Точно Реформаторите да ни обвиняват в преяждане с власт е повече от гротескно, особено ако се окаже, че имат повече министри, отколкото кметове, подчерта лидерът на ДПС.

Диалогът ни с г-н Борисов се разполага и ще се разполага в позицията управляващи – опозиция в това Народно събрание. Местният вот не трябва да се счита за заявка, че искаме да влизаме във властта, категоричен беше Местан.

Има необходимост от нова формула на властта, европейска по своята същност, посочи лидерът на ДПС. По думите му, кой както и да украсява постиженията на коалиционните партньори, те не отговарят на политическото състояние на нещата.

Възможно е управление без антиевропейски примеси, вотът дава този кураж и това право на г-н Борисов. Така Местан описа новата формула на властта.

Той се обърна към другите либерални партии, като НДСВ, да погледнат внимателно и да анализират какво се случва. Има необходимост от разширяване на либералната ниша, подчерта Местан.

Фундаментално важен въпрос е дали ДПС ще подкрепи ГЕРБ на балотажите, посочи Местан. Той обвърза въпроса дали обратната подкрепа ще е възможна – там където ДПС – в 23 общини – е на балотаж.

На ДПС не може да се гледа като на безусловен донор, категоричен бе Местан. Той подчерта, че в 97 общини ДПС е първа политическа сила.

Несъмнено има страх от бежанската вълна в България и Европа. Но страхът е по-скоро от различието – етническо, религиозно и културно, което носят със себе си. Затова моделът на ДПС е ценен капитал на България, който трябва да бъде съхранен и запазен, подчерта Лютви Местан. Той призова журналистите да провелят вота за Реформаторите в Хасково – дали не се различава драстично от този на последните избори, като намекна за „контролиран, ако не и купен вот“.

Въпросът за предсрочен вот е в ръцете на Бойко Борисов, посочи още Местан.

Източник: http://fakti.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини